Quantcast

Не вярваме на държавата, че няма да застрои Карадере, заяви еколог

ОFFNews Последна промяна на 21 март 2014 в 08:32 1354 5

Борислав Сандов

"Не вярваме на обещанията на държавата, че в местността Карадере няма да се строи, защото през годините това се повтаря. Това е един сценарий, който виждаме за пореден път и неслучайно предлагаме решение на този проблем."

Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия екологът и съпредседател на "Зелените" Борислав Сандов.

По думите му проектите за Карадере се променят, но интересите остават същите.

„Ясно е, че има зависимости, ясно е, че говорим за скандален проект, свързан с офшорна компания с неизвестна собственост, заобикалящ закона, който беше пуснат от Делян Пеевски, за да може подобни компании да го заобикалят”, заяви екологът.
За пореден път виждаме как българското Черноморие се презастроява в нарушение на закона и в нарушение на общественият интерес, категоричен бе той.

Според него има и друг аспект на този проблем и той е, че Черноморието ни продължава да се разглежда като обект за развитието на туризма единствено с бетон.

В сряда стана ясно, че правителството дава зелена светлина на подготовката за нов мащабен проект за застрояване на местността Карадере, която е защитена и се намира на юг от Варна. За целта кабинетът е одобрил меморандум с фирмата "Мадара юръп", представлявана у нас от офшорката "Рейнбоу Малта Лимитед", която смята да строи в „Карадере“.

Новината провокира бурни обществени реакции и ден по-късно в София (на 20 март) се проведе протест срещу бетона в Карадере. Близо 2000 души се включиха в демонстрацията.

Часове преди нея Министерството на икономиката и енергетиката изпрати съобщение до медиите, в което увери, че държавата би дала старт на инвестиционния проект само ако той е напълно съгласуван с екологичното законодателство и Закона за устройство на територията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2014 в 19:26

(към Перо)има още варианти, например никой да не ходи

21.03 2014 в 09:56

Човек трябва да е идиот, че да вярва на това правителство. Унищожиха и продължават да унищожават България. Не се награбиха!

21.03 2014 в 09:42

Перо, къв вариант с къмпинги ти в ред ли си, ще осерат природата още повече, фирмата за сметосъбиране "Титан AC" фирма е наела плажа под аренда за 20 години

21.03 2014 в 09:31

От 1983 г. всяко лято почивам в станцията на БТА Шкорпиловци, от която всъщност започва Карадере. В началото - заради военната зона, имаше малко хора. През последните години през лятото районът събира хиляди къмпингуващи. При това няма ток, вода, тоалетни - само един чер път и пътеки около него. И ангели да къмпингуват, пак трябва някъде да готвят, да се облекчават и да си изхвърлят боклуците. За сведение на еколозите, Карадере постепенно се превръща в помийна яма с десетки мини сметища. При тази ситуация вариантите са два - или местните власти си влизат в ролята - прокарват пътища и пътеки, вода, поставят тоалетни, правят къмпинги и т.н. или проекта с къщичките. Сегашното средно положение гарантира до 3-4 години смъртта на Карадере. Аз лично съм за варианта с къмпингите.

21.03 2014 в 09:10

Да вярваме на това правителство??? Деня започна с този виц.
Ама вече не е и смешно...