Не вярваме на държавата, че няма да застрои Карадере, заяви еколог

ОFFNews 21 март 2014 в 08:32 1977 5

Борислав Сандов
Борислав Сандов

"Не вярваме на обещанията на държавата, че в местността Карадере няма да се строи, защото през годините това се повтаря. Това е един сценарий, който виждаме за пореден път и неслучайно предлагаме решение на този проблем."

Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия екологът и съпредседател на "Зелените" Борислав Сандов.

По думите му проектите за Карадере се променят, но интересите остават същите.

„Ясно е, че има зависимости, ясно е, че говорим за скандален проект, свързан с офшорна компания с неизвестна собственост, заобикалящ закона, който беше пуснат от Делян Пеевски, за да може подобни компании да го заобикалят”, заяви екологът.
За пореден път виждаме как българското Черноморие се презастроява в нарушение на закона и в нарушение на общественият интерес, категоричен бе той.

Според него има и друг аспект на този проблем и той е, че Черноморието ни продължава да се разглежда като обект за развитието на туризма единствено с бетон.

В сряда стана ясно, че правителството дава зелена светлина на подготовката за нов мащабен проект за застрояване на местността Карадере, която е защитена и се намира на юг от Варна. За целта кабинетът е одобрил меморандум с фирмата "Мадара юръп", представлявана у нас от офшорката "Рейнбоу Малта Лимитед", която смята да строи в „Карадере“.

Новината провокира бурни обществени реакции и ден по-късно в София (на 20 март) се проведе протест срещу бетона в Карадере. Близо 2000 души се включиха в демонстрацията.

Часове преди нея Министерството на икономиката и енергетиката изпрати съобщение до медиите, в което увери, че държавата би дала старт на инвестиционния проект само ако той е напълно съгласуван с екологичното законодателство и Закона за устройство на територията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови