Нов протест в защита на Карадере

OFFNews 23 март 2014 в 12:09 6762 6

Снимка "За да остане природа в България"

Карадере

Нов протест срещу изграждането на курорт в местността Карадере ще се проведе днес на Орлов мост.

Протестът ще започне в 17 часа край езерото Ариана и ще завърши пред Народното събрание.

Демонстрации ще се проведат по същото време в Пловдив и Варна.

Демонстрантите настояват правителството да отмени решението си да даде сертификат за първокласен инвеститор на кандидата за застрояване на дивата черноморска местност фирма „Мадара Юръп“. Гражданите искат също спешно да бъдат приети законови поправки, с които да се спре строителството в защитените зони по Черноморието – в това число проектите за Карадере, Иракли, брега на природен парк „Странджа“, местността Камчийски пясъци, дюните на Несебър и др.

„Въпреки протестите, предизборните обещания и законите, правителството дава рамо на застрояването на Карадере от офшорка с незнайни собственици. По супер нагъл начин - чрез подписан Меморандум за приоритетна инвестиция, за да се избегнат законови процедури и да се залъжат едри инвеститори, че проектът е в кърпа вързан“, пишат организаторите на протеста на Facebook страницата срещу застрояването на Карадере.

„Министърката на околната среда Искра Михайлова очевидно е твърде ниско и не е запозната с далаверата: преди месец тя обяви, че в РИОСВ няма постъпили инвестиционни намерения за Карадере. Навярно защото в проекта е замесено името Станишев - един от архитектите на проекта е арх. Георгий Станишев, брата на Сергей. 

В обхвата на две защитени зони по Натура 2000 са предвидени 1200 самостоятелни жилищни единици, в сгради от 1 до 5 етажа. При спазване на законите проектът е обречен! Но закони за управляващите явно няма, а местните общинари ламтят за нов Слънчев бряг върху дюните на Карадере.

Инвеститорите - Мадара Юръп, са обявени за приоритетни и ще бъдат обслужвани по Закона за насърчаване на инвестициите, независимо, че са офшорна компания. Припомняме, ЕС има директива, която цели собствеността на офшорките да е ясна до физическо лице и участието им да е ограничено. При нас закона за офшорките беше направен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, виждаме кого обслужват“, допълват те.
На протеста в защита на Карадере в четвъртък участие взеха около 2000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!