Заключиха семейство в магазин, защото мъжът бил без маска

OFFNews 14 юни 2021 в 08:48 7356 0

Съпрузи и детето им са били заключени в магазин в Сливен, защото мъжът не е носил маска. До "незаконния граждански арест" - както определя случилото се потърпевшият Николай Георгиев пред Нова тв - се стигнало, защото служителите в магазина се страхували от глоби.

"Цялата случка е, че бяхме с малкия и жена ми по центъра. Направихме си разходката. Жена ми се сети, че трябва да вземе нещо от магазина. Минахме оттам. Малкият влезе с нея, аз влязох вътре да го издърпам - да стане по-бързо просто, за да не бяга из магазина, при което една от служителките вътре ми се развика "Сложете си маската!", разказва Георгиев, който обаче пренебрегнал забележката.

Жената звъннала на звънец и дошла шефката. "Отивам аз, виждам го и му казвам: "Може да влезете, само ако сте с маска, или излезте". Видях, че няма да се случат нещата, а не мога да си позволя да продължават да влизат хора без маски и да оставя всичко да се случва, без да взема някакво отношение. Затова се наложи да извикам полиция".

Управителката вика полиция пред изумения поглед на мъжа, който се оказва оказва заключен вътре със съпругата си и сина им.

Впоследствие служителите в магазина се оплакват, че изискването за маските и неспазването му от клиенти удвоява работата им. "Заплашени сме, глобата е много голяма. Ако дойдат на проверка и установят лица в магазина, глобата остава за нас. Това го обяснявам всеки Божи ден сигурно по 15, 20 пъти. Има и обиди от страна на клиентите, заплахи, всякакви неща", обяснява управителката.

Полицията идва и управителката обяснява, че "господинът отказва да си сложи маската".

"Игнорираха изобщо проблема със заключването. Дойдоха с нагласата, че трябва да ми напишат акт за нарушаване на противоепидемичните мерки. Малкият беше доста неспокоен. Дори сега, като види патрулка: "Полицаите, тати! Полицаите, тати!". Обясних му, че няма от какво да се притеснява." Според мъжа станалото е "унижение пред детето".

Пред журналиста той разказва, че има астма и маската затруднява "доста" дишането му. Опасява се, че това може да предизвика пристъп.

Управителката отвръща задочно пред камерата, че и на нея не й харесва да стои по 10 часа с маска втора година подред "в тая жега". "Много е трудно. Има хора, които влизат за по 10 минути, искат да ги пуснеш без маска. Ние сме натоварени толкова много и накрая пак излизаме виновни."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови