Забраняват пушенето от 1 юни

Юлиан Христов 14 декември 2011 в 12:09 1935 0

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Правителството прие анонсираната вчера от здравния министър д-р Стефан Константинов пълна забрана на пушенето на обществени места от 1 юни 2012 година. Решението за промяна в Закона за здравето беше взето на изнесеното заседание на кабинета в Пловдив.

Сега заведенията iа длъжни да обособят помещение за пушачи, отделено със стена от помещението за непушачи. Заведенията с площ под 50 кв. м трябва да са или само за пушачи, или само за непушачи.

Пълната забрана обхваща и дворовете на училища, детски градини и ясли, домове за деца, лишени от родителски грижи, общежития.

Пушене ще се допуска по изключение в специално обособени помещения единствено на летището.

Според премиера Бойко Борисов пълната забрана за пушене на обществени места е "подарък за децата в България на техния празник".

Той изрази надежда, че решението на кабинета няма да бъде отхвърлено отново от Народното събрание, без чието одобрение няма как да влезе в сила, както стана през 2010 година. Първият опит за пълна забрана на тютюнопушене на обществени места въведе правителството на тройната коалиция, като даде 2-годишен гратисен период за заведенията. В края му (2010 година), с помощта на депутати, текстовете бяха отменени. С проекта се въвеждат и мерки за ограничаване на употребата на енергийни напитки от деца. Напитките ще бъдат забранени за продажба на всички под 18 години, на територията на училища, детски градини и общежития. Освен това ще бъде забранена и рекламата на тези напитки, ако е насочена към децата и младежите.

Със законопроекта се променя и реда за получаване на медицинска експертиза при децата до 16 години. Вместо в детските експертни лекарски комисии те ще се освидетелстват в общите състави на ТЕЛК с участието на специалист по детски болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!