БСП връща пушенето на закрито в името на демокрацията

Нели Чолашка 17 октомври 2013 в 10:50 11886 68

Спас Панчев
Спас Панчев

Целта на промяната в Закона за здравето, с която се отменя тоталната забрана за пушене на закрито, е българските граждани да живеят в една демократична държава и да се чувстват граждани на нещо, което те решават с гласовете си и с избора си.

Това обяви вносителят на законопроекта Спас Панчев от БСП в отговор на въпрос не са ли тези поправки лобистки.

По думите му част от депутатите от БСП са против отмяната на тоталната забрана за пушене в заведенията, но по-голяма част от групата подкрепяла връщането на старите правила за тютюнев дим на закрито. 

Спас Панчев не знае кога точно законопроектът ще влезе за гласуване в пленарна зала предвид натрупаните законпроекти в данъчните закони и предстоящото гласуване на бюджета за следващата година, но се надява все пак това да се случи преди зимните месеци.

„Зимните месеци са тези, които са по-важни за хората за да имат възможност поне времето, което имат като свободно, да го прекарват така, както искат”, обясни още Панчев.

Бившата здравна министърка и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова обвини БСП в лобистки поправки с връщането на пушенето в заведенията.

Тя обяви, че групата на ГЕРБ ще гласува единодушно против промените в Закона за здравето.

Интересно ми е дали здравната министърка Таня Андреева ще подаде оставка, ако тези промени бъдат приети, макар че тя трябва да подаде оставка и заради много други проблеми в здравеопазването", коментира още Атанасова.

Нигяр Джефер от ДПС, която е председател на здравната комисия, обяви, че законопроекта ще се гледа следващата седмица от комисията.

Според нея здравната комисия няма да подкрепи отпадането на тоталната забрана за пушене на закрито. В ДПС депутатите били разделени 50:50 за този законопроект.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че ще гласува против законопроекта, защото е за запазване на пълната забрана за пушене.

„Няма да се ангажираме с окончателно, задължително за всички членове на парламентарната група политическо решение по въпроса. Колегите ще гласуват съобразно собствените си разбирания по въпроса.

Аз лично ще гласувам за запазване на пълната забрана на тютюнопушенето, макар да съм толерантен непушач”, обясни Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!