Забраняват да пием глювайн и да ядем вурстчета на коледните базари в София

Охрана ще следи всички да са с маски на три коледни базара в столицата

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2020 в 13:59 4723 0

Три коледни базара ще има в София, на тях обаче се забранява разполагането на маси и консумацията на място. Няма да има и открити сцени за културна програма. 

Това реши на свое заседание Софийският оперативен щаб. Функционирането на базарите ще е разрешено при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Организаторите на Коледните базари трябва да осигурят охрана за спазване на задължителните мерки, като не се допуска струпване на повече хора, въвежда се еднопосочност на движението и трябва да се осигурят отделни вход и изход.

На територията на базарите е задължително носенето на предпазни маски от търговците и посетителите. 

На територията на общината ще функционират три коледни базара – в пространството на Градската градина, в парка на НДК и на площад Славейков. При установяване на нарушения и неспазване на въведените противоепидемични мерки, пазарите ще бъдат затваряни.

На територията на Столична община продължава засиления контрол от служители на СДВР, Общинска полиция, Центъра за градска мобилност, Столичния инспекторат и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община за спазване на мерките в градския транспорт и търговските обекти. От 10 до 17 ноември са направени 18 636 проверки.

От началото на месеца екипи на СДВР са проверили 6656 карантинирани лица.

От днес отвори още един специализиран КОВИД-кабинет към 25 ДКЦ. Така специализираните кабинети за преглед на хора с грипоподобни симптоми към общинските ДКЦ е вече 11. До момента в тях са прегледани 1982 граждани, направени са 1904 антигенни теста, като положителните са 549 или 28% от тестовете.

В началото на следващата седмица софийския оперативен щаб ще вземе решение за обучението в училищата. До 27 ноември учениците от 6 до 12 клас се обучават дистанционно, а учениците от начален етап на образование и 5 клас се обучават присъствено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови