За втора вечер протестиращи се събраха пред дома на младеж, пребил свои връстници

OFFNews 02 ноември 2022 в 20:37 3498 1

Младежи са се събрали пред блока на задържания

Снимка Стопкадър Нова ТВ

Младежи са се събрали пред блока, в който живее задържаният

За втора поредна вечер протестиращи се събраха пред дома на 17-годишен младеж в Русе, обвинен в побои на свои връстници, предаде Нова ТВ. 

Във вторник вечерта десетки млади мъже се събраха пред дома на соченията за извършител, след като клип, разпространен в социалните мрежи, показва как 17-годишният нанася побой на момче и го унижава.  

Тогава събралите се поискаха обвиненият да излезе и публично да се извини на жертвата. На място пристигнаха екипи на МВР, за да овладеят ситуацията и да не се стига до ескалация на напрежението.

Днес 17-годишният е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение. Това не е първият случай на агресия от негова страна. Вече има данни за още две пострадали момчета, които са подали жалби в полицията. 

Майката на нападателя заяви, че синът й има проблеми с агресията и опитва да се поправи. "Той е сринат, съжалява за случката. Каквото трябва по закон, ще си понесе последствията. В осем без 15 пред вкъщи вече беше пълно с хора. Блъскаха по вратите, заплашваха, че ще го убиват. Псуваха, обиждаха с цел провокация, защото го знаят какъв е. Всичко беше направено с цел. Хвърляха се неща по задната ни тераса, дори имаше човек, който се качи на задната ни тераса. Стъклото ни на хола е счупено. Имаше психически тормоз. Не оправдавам сина си, но ме е страх за него, страх ме е за малкото ми дете, страх ме е за семейството ми", каза тя пред БНТ.

17-годишният нападател се извини с пост в социалните мрежи. Стана ясно, че младежът учи в спортното училище и е състезател по кану-каяк. Познат е на полицията, защото е имало сигнали, че е нападал и свои съученици. С него са работили психолози от детска педагогическа стая. 

От Окръжната прокуратурата определиха случая за изключителен по няколко причини.

"Първата, че са пострадали вече две лица. Втората е, че това не са инциденти прояви. Извършихме проверка в информационните системи на полицията и прокуратурата и установихме, че поведението му ескалира. Той е извършител на подобни прояви от 2020 г. Работили сме по няколко случая, по които отново като непълнолетен е нанесъл побой на други непълнолетни ученици от Русе - побой, свързан с лични отношения помежду им, свързани и с момичета. Това са обстоятелства, които той е приемал, че са достатъчно основание да посегне", обясни прокурор Георги Георгиев.

Един от пострадалите - Иво Бонев, предполага, че е пребит заради момиче. В тоалетната на заведение бил ударен над 20 пъти юмруци. От видеоклип се вижда как как нападателят му го унижава и го кара да целува обувките му. "Нямах си на идея кой е... и се случи така, че ми беше нанесъл побой в главата, ръцете, краката, по цялото ми тяло", каза Бонев.

Второто момче е нападнато преди дни. "Всичко започна с крак в стомаха, аз бях в началото на подлеза и се опитах да избягам, събори ме на земята, започна да ме блъска, да ме хвърля. Имам счупено ребро, проблем с ключицата. Не мога да си движа ръката", каза то, цитирано от БНТ. 

17-годишният го принудил да остави телефона си в заложна къща, а с получените 600 лева погасил заем. Взел и часовника на пребитото момче.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови