За водата на Перник правителството взе светкавични мерки, чест прави на премиера

Софиянци нямало да страдат, ако се отклони вода към Перник

OFFNews Последна промяна на 19 януари 2020 в 09:45 2790 8

Ивелина Василева

Прехвърлянето на вода от язовир „Белмекен” към Перник през водопреносната мрежа на София, няма да засегне жителите на столицата. Това заяви в предаването „Събуди се” на Нова телевизия председателят на Комисията по околна среда и водите в НС и бивш екоминистър Ивелина Василева.

Тя подчерта, че столицата се снабдява с вода основно от язовир „Искър”, а там имала достатъчно поне за 3 години напред.

„Водата е изключително ценен ресурс и трябва много внимателно и с грижа да я опазваме и потребяваме. Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата, за нейната рехабилитация”, каза шефът на парламентарната екокомисия.

Според Василева кошмарът с водата на Перник е "поредица от пропуски и грешки и на местно ниво, и на административно".

"От управленска гледна точка отчитам, че е имало пропуски и грешки. Трябвало е да се вземат мерки още при първите индикации, че намалява количеството вода в язовира, а това е било в края на пролетта началото на лятото”, каза още тя.

Бившият министър обясни, че и ВиК дружеството, и общината, и областната управа са знаели, че намалява количеството вода в язовира, затова е трябвало най-малкото да алармират, за да се вземат адекватни действия.

„Важно е, че още когато беше установен проблемът, правителството взе светкавични мерки и вчера беше оповестено решението, което ще облекчи положението в Перник. Чест прави на премиера, че се ангажира с решаването на спешните въпроси и с отпускането на средства”, заяви Ивелина Василева.

Тя призна, че е била поканена за зам.-министър в екоминистерството от Емил Димитров, но е отхвърлила предложението.

„Гарантирах на новия министър пълната си подкрепа и при необходимост да помагам. Но аз съм председател на Комисията по околна среда и водите в НС. Смятам, че мястото ми е в Народното събрание”, каза Василева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

8

Стефан

20.01 2020 в 04:58

Сократусе, не закачай къдравата мома, ще и разкривиш червилото!
Тя сега хвали Боко ІІІ за водата, не я занимавай с маневрените електрически мощности! Като срутят и ПАВЕЦовете, освен мотаенето с Белене - няма да остане хептен нищо от стабилизацията на енергосистемата. Но всичко ще бъде частно, и нарязано. И тогава ще остане само Орлов мост.
Макар че не знам кой ще го плаща, като и боко остане без пари.
Дебили. На 100 000 квадратни километра и 5 милиона население, даже теоретически НЕ МОЖЕ да режеш системите на парчета. Да ви умрем на костовистите(((

1910

7

Georgi Gracata

19.01 2020 в 15:46

Крушката си има опашка ама това е табу за управляващите.По времето на второто правителство на ГЕРБ за изпълнителен директор на НЕК назначиха Петър Илиев съпроцесник на Вальо Топлото,които го съдиха за кражби от Топлофикация София.Естествено той доведе аверите си и ги назначи да ръководни постове.Един бе Пенчо Панайотов,който зае поста началник база в ,,Язовири и каскади" в последствие административен директор в НЕК.Добре,че не успя да ликвидира базата,която извършва планови ремонти по стратегическите язовири.Гледах светкавичното заседание но ако не са взели мнението на хидроинженерите от ,,Язовири и каскади" работата е зле.

3015

6

Ехо

19.01 2020 в 14:57

"Светкавични меки" и поздравления!? При тоталната некадърност на властта! Бедна женица! Но, не чак толкова, че да излезе на течение в министерството!

7823

5

kokoten

19.01 2020 в 14:17

Това с водата е нищо,да знаете какво ни чака в здравеопазването.Там начело е човек който хал-хабер си няма от здравеопазване....все повече хора плащат все повече пари за нещо което трябва да получават безплатно...направо ми е жал за хората(включая и мен)....преди пет дена в бившата Токуда за един пневмоторакс доцента Минчев пред мен каза на близките,че лечението на тяхната близка ще струва около 10 000(десет хиляди)лева...е това го няма никъде,тия мошеници работят по договор с касата,а дори и да не е така сумата е просто безумна....народа ни,колкото и да е тъп и прост,не заслужава подобно отношение....да видим още какво трябва да се случи...

14751

4

Нострадамус

19.01 2020 в 12:23

За водата на Перник правителството взе светкавични мерки. Ще им достави вода от Луната с един от тръбопроводите от газовия хъб на борисоф. Чест прави на премиера ПОЖАРНИКАР!

3774

3

ЛАФЪРДИЕВ

19.01 2020 в 12:04

Права си е калинката.. " От управленска гледна точка отчитам, че е имало пропуски и грешки."
Още от 2012 и язовира над с. Бисер.. Оттогава тръгнаха "грешките".. Та и досега не е открит собственика на язовира там..
Следващата грешка, бе че ТАЗ КАЛИНКА бе мистъркиня.. Щото проблем е имало. И пари за ремонт на Студена са намерени.. Ама и ОКРАДЕНИ.. А краденето отпочна га тя бе министъркия..
А предизборно - наистина светкавично, е казано - никакъв режим.. Знаете, че ний сме силни в тичането след събитията.
Като свърши вадата в язовира..
И Баце почна пак да са прай на СУПЕРМЕН..

1036

2

Sokratus MMXVIII

19.01 2020 в 10:41

Е колко да е светкавично, минаха два месеца поне!
Язовир Белмекен е ключов за поддържането на баланса на ток в пиковите моменти през деня. Той подава вода на ПАВЕЦ Чаира и Белмекен и те двете запълват пиковото натоварване, сутрин и вечер.
Решението на Бойко Белята и компания, съвсем реално може да остави без ток цялата държава!!!

2103

1

Дедовия

19.01 2020 в 10:38

Колко трябва да си нагъл и безмозъчен, за да можеш при всичката тая разпадната държава да кажеш, че "правело чест"(!!!) на премиера?! Да не би баба ми да докара България до тоталната разруха? А, забравих! Виновни са всички от Вълко Червенков досега, без банкянския! На такъв тъп народ- само такова тъпо управление!