ВСС уволни Камен Ситнилски

OFFNews 13 март 2014 в 17:58 2412 3

За първи път в историята си Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни свой член. С 20 гласа "за", 1 "против" и 2 "въздържал се" "правителството на съдебната власт" наложи дисциплинарно наказание - дисциплинарно освобождаване от длъжност на Камен Ситнилски.

Мотивите за решението на ВСС са свързани с уронване на престижа на съдебната власт.

Дисциплинарката беше образувана заради изявленията на зам. главния прокурор Ася Петрова за това, че Ситнилски ѝ е оказвал натиск по делото "Килърите". Според нея, докато е наблюдавала емблематичното дело в Шумен, в качеството му зам. главен прокурор, Камен Ситнилски по телефона ѝ е търсил сметка за ареста на един от обвиняемите.

Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" се самосезира по тази публикация като в резултат на направената проверка прие наличието на достатъчно данни, че Камен Ситнилски е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати и с действията си е накърнил престижа на съдебната власт.

Решентието беше взето, след като вчера ВСС скоростно образува второ дисциплинарно производство срещу Ситнилски.

През септември ВСС отстрани Ситнилски от длъжност за 6 месеца по друго дисциплинарно производство срещу него. Тогава името на бившия зам. главен прокурор беше замесено в СРС-скандал. От записите, които бяха разпространени в медиите, става ясно, че Ситнилски е човекът, от когото зависи до голяма степен кадровата политика в съдебната система. Анонимният автор на сигнала нарича Ситнилски “босът на съдебната система в България”.

Дни след изтичането на записите от прокуратурата обявиха, че те са автентични и са направени при законно приложени спрямо магистрат СРС. Подслушването е поръчано поискане на ГДБОП, а разрешението е получено от председател на окръжен съд.

Ще обжалвам решението на ВСС пред Върховния административен съд (ВАС), коментира минути след решението на Съвета Ситнилски.

Той каза, че не е разбрал за второто дисциплинарно производство срещу него от вчера – научил от медиите.

"Спокоен, весел съм. Всичко е наред. Нито ми казаха, нито защо не си правят отводи. Аз съм човек на доказателствата. Вярвам на доказателствата. Посъветвах ги и те да вярват в доказателствата. Това е единственият начин юристът да действа правомерно. Очаквах да действат така. Колегите, които са гласували против – 8 души, са ми достатъчни. Констатацията, че решението е за освобождаването ми, е незаконосъобразна. Мога да се поздравя с успеха. Констатацията, изводът не е верен”, обясни Ситнилски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews