Всеки втори българин готов да плаща допълнително за здраве

OFFNews 19 февруари 2015 в 12:08 3716 2

51% от българите са готови да заплащат допълнително за здраве, докато 49% не са съгласни да доплащат.

Това става ясно от национално представително проучване на Алфа Рисърч, проведено през януари и февруари 2015 г. сред 1026 души.

Всеки втори от анкетираните е обявил, че е склонен да заплаща допълнителна здравна осигуровка, но само ако на базата на тази допълнителна вноска бъде осигурено безплатно болнично лечение, липса на доплащане при самото лечение, отпадането на направленията за специалисти и възможността за получаване на повече безплатни или по-евтини лекарства.

Близо половината българи са категорични, че здравната вноска трябва да остане в сегашния си размер – 8%. 18 на сто от анкетираните са посочили, че тя трябва да се увеличи, като според 15% от тях вноската трябва да достигне 10%, а 3 на сто са за вноска от 11 и повече процента.

13% от българите пък са на мнение, че вноската трябва да бъде намалена. Според 11 на сто вноската трябва да е около 5-7%.

Една четвърт от анкетираните пък заявяват, че не могат да преценят.

66 на сто от участниците в анкетата са категорични, че трябва да получават по-добра здравна грижа за заплащаните от тях здравни вноски.

Според 32% от българите болниците „източват“ най-голяма част от финансовите ресурси в сектора. Толкова са и тези, според които Здравната каса е тази, която източва най-много средства в здравеопазването.

46 на сто от българите са на мнение, че трябва да се засили контролът при доплащането от страна на пациентите. За повече контрол при приема в болница и при провеждането на търгове се обявяват съответно 38% и 36% от анкетираните.

Според 32 на сто пък трябва да има повече контрол при отпускането на направления.

64% от участниците в допитването посочват, че са съгласни с въвеждането на спешен пакет, в който да се определи точно състоянието на спешност и здравно неосигурените да могат да използват само този пакет.

Процентът на ромите, които не са съгласни с въвеждането на този пакет, обаче е много по-висок от средния дял на противниците на тази идея. При среден дял 16% на хората, обявили се против тази идея, сред ромите този дял достига 27%.

Болшинството от българите подкрепят създаването на допълнителен здравен фонд, заплащан от държавата. 87 на сто подкрепят идеята за създаване на допълнителен здравен фонд за деца, 78 на сто – за пенсионери, а 68% - за социално слаби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови