Вратите на градския в София ще се отварят само с натискане на копче

Калоян Константинов Последна промяна на 27 ноември 2014 в 12:52 17839 21

Снимка на тролей с обозначени копчета за отваряне на вратите.

Снимка Център за градска мобилност.

Снимка на тролей с обозначени копчета за отваряне на вратите.

Вратите на градския транспорт в столицата вече няма да се отварят автоматично при всяка спирка, ами ще го правят само при натискане на специално копче до тях.

За това информират от сайта на Центъра за градска мобилност със специална анимация

Новите правила вече са в сила от известно време, но много столичани все още не са наясно с тях и стоят пред затворените врати на превозните средства, без да знаят какво да правят.

Правилото важи само за новите тролеи, трамваи и автобуси, които са оборудвани с въпросните бутони от двете страни на вратите. За да се качим или слезем на някоя спирка, трябва да натиснем копчето, намиращо се до вратата, както е обозначено на снимките на Центъра за градска мобилност.

                          Снимка на трамвай с обозначени копчета за отваряне на вратите.

Това се налага с цел спестяване на енергията и запазване на топлината в градския транспорт, за да не се налага ненужно отваряне на вратите и навлизане на студен въздух от вън.

Копчетата обаче са активни само и единствено, когато превозното средство е спряло на спирка на градския, и дори да бъдат натискани на светофар или друго място, няма да има ефект.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.11 2014 в 08:53

В Русе такива тролеи и автобуси вървят поне от 5 години и не виждам да има проблем. Ако някой не е разбрал и чака вратата все се намира някой добър самарянин да му натисне копчето. Тези, които подценяват интелекта или физиката на софиянци мисля, че съдят по себе си май. Тези копчета не изискват кой знае какъв ум и абсолютно никаква сила!

27.11 2014 в 21:03

Стига сте говорили колкото да си чешете езиците(говоря за негативните коментари).
Някой от вас бил ли е в Европейски град ,който и да било и дали сте се возили на градския транспорт в Европа,ако не сте отидете.
Претендираме ,че сме европейци ,но май не сме дорасли.... чисто като манталитет и интелект най-вече.

Не за друго просто "много" обичам зимата докато съм в икаруса или др. рейс като отвори вратите да ме лъха студен въздух.Направо ми настръхват зърната :)

27.11 2014 в 18:24

Добре че си имам две ръчички с пръстчета... Ама ако нямах? Хубаво е че съм як да вдигам чантите до нивото на копчето, ама ако нося по 10 кила куфари в двете ръце? Може ли с носле да плякам по копчето?

27.11 2014 в 18:14

Е, много ясно, че е недомислена работата. Те столичани по родните си места нямат автобуси с копчета на вратите.

От друга страна, в градския транспорт ще започнат да се возят хора с една идея по-интелигентни от тия, които се возят сега.

27.11 2014 в 17:49

Веднага ми идва на ум, че ако на спирката има тълпа, и точно пред вратите стои някоя склеротична пенсия, тъпа *утка, или дебилно затормозено детенце, тогава КОЙ ЩЕ НАТИСНЕ КОПЧЕТО?

Говедата ще чакат тъпо ВРАТИТЕ САМИ ДА СЕ ОТВОРЯТ, и ще трябва да ги разблъскваш КАТО ГОВЕДА, за да успееш да натиснеш копчето, ПРЕДИ ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО ДА ПОТЕГЛИ.

Недомислена работа, въпреки че в някои цевелизовани страни е така. Обаче за тука определено е доста смело решение. Отсега се сежам, как ще се налага някой да бъде разпльокан върху вратите, или ще натиска копчето в ритъм SOS с глава, без доброволен елемент. Омерзен съм.

27.11 2014 в 17:32

И сега вратите се отварят с натискане на копче - от страна на ватмана/шофьора. Никога не е имало автоматично отваряне. Просто копчето вече е сложено отвън. Но си мисля, че ще махнат кабелите за копчето, което отваря вратата до шофьора - множество шофьори не обичат да отварят първите врати. Тази тяхна практика трябва да се прекрати.

27.11 2014 в 17:13

За недоволните коментиращи само да ви кажа, че сме края на 2014 и тия неща ги няма през 1978. Ама така е едни се развиват други си седят на едно и също умствено ниво. Само за ваша информация да ви кажа, че тъпите германци и западняци си ползват обществения транспорт много, много активно. Те тия неща са ги възели преди много години. Да не говорим, че метрото в Лондон е по същия начин.

27.11 2014 в 15:56

Подкрепям, добра промяна. Лека по лека София заприличва на Европейска столица. :)

Огромен кеф са ми новите трамваи и автобуси.

27.11 2014 в 15:19

Тва е най малоумното комплесирано решение евър..бас ловя на някой "опитен" 25 годишен пикльо новоназначен от гроб "европеец" в ЦГМ. В България се возят тълпи от народ, не като в германия дето си карат бмв-нцата платени от изсмуканите от нас пари. Но пък съм убеден, че фирмата изпълнител е усвоила едни добри пари, както и партията възложител. А като ще се прави, то поне трябва да се направи на всички, а не едни така други онака. Гроб си бяха тъпи неандерталци, и такива си останаха.