Военните и миньорите ще се пенсионират по-лесно догодина

Нели Чолашка Последна промяна на 18 декември 2013 в 13:05 1283 1

Протест на миньори. Снимка: Сергей Антонов
Протест на миньори. Снимка: Сергей Антонов

Депутатите приеха облекчения за пенсионирането на военните и на хората, които работят при първа и втора категория труд с промени в Кодекса за социално осигуряване.

За военните се връща старото положение да могат да се пенсионират след определени години служба независимо от възрастта им.

Следващата година те ще имат право на пенсия при 27 години стаж, от които минимум 2/3 са военна служба. В момента има изискване за минимална възраст между 52 и 54 години според поста на военнослужещия.

Неочаквано в пленарна зала беше прието предложението на лидера на социалистите Сергей Станишев да се замрази възрастта за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд за 2014 г. Социалната комисия го отхвърли на второ четене.

Миньорите заплашиха с протести, ако не бъде замразена и тяхната възраст за пенсиониране, както беше решено за работещите в най-масовата трета категория труд.

Одобреното предложение предвижда хората, които са работили 10 години при условията на първа категория труд или 15 години при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират при навършване на възраст 47 години и 8 месеца за жените и 52 години 8 месеца за мъжете при първа категория труд или 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете при втора категория труд, но ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете.

Отделно беше решено, че до 2020 г. се замразява минималния стаж за пенсиониране на учителите. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2013 в 16:05

Един голям *** (ЧЛЕН) за БКП/БСП. Тия докато не увиснат сичките по стълбовете с главата надолу няма да им дойде акъла. Престъпната червена шайка нищо ново не е научила и нищо старо не е забравила. Отвратен съм от комунистическите боклуци. Навремето още грябваше да бъдат изметени со последния човек. Вече 75 години България страда под комунистически ботуш по вина на тая престъпна мафиотска шайка.