Не се обсъжда нов вариант за гъвкаво пенсиониране

Нели Чолашка 17 декември 2013 в 15:11 2278 2

Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС
Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС

 

Нито е обсъждан, нито ще бъде предложен нов вариант за гъвкаво пенсиониране, който да предвижда възможност за пенсиониране с една година по-рано от изискуемата възраст с 85% от пенсията, обяви председателката на социалната парламентарна комисия Корнелия Нинова от БСП.

В понеделник депутатката от БСП Екатерина Заякова обяви, че има споразумение между БСП и ДПС за възможност за ранно пенсиониране с година по-рано. По думите ú социалният министър Хасан Адемов също се е съгласил на такъв компромис.

Днес обаче Адемов отрече да знае за подобна договорка, а Корнелия Нинова обяви, че Заякова се е объркала.

Нинова заедно с други депутати от БСП е вносител на предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат възможност за пенсиониране при липсващи 2 години стаж и/или възраст с 0.4% намаление на размера на парите за всеки липсващ месец.

То беше прието на първо четене, но на второ гласуване в социалната комисия беше отхвърлено, защото ДПС се обяви против. Утре ще бъде гласувано в пленарна зала на второ четене, но едва ли ще бъде прието, призна Нинова.

С предложените промени щеше да бъде замразена и възрастта за пенсиониране за неопределено време.

Засега минималните стаж и възраст остават замразени само за следващата година на нивото от 2013 г. - при навършване на 60 години и 8 месеца при жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж съответно 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Това беше записано в приетия вече Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!