Водят Йосиф Йосифов-Йоско принудително в съда

Юлиан Христов 19 декември 2011 в 12:19 3316 0

Съд. Снимка: БГНЕС, архив

Снимка БГНЕС, архив

Съд

Йосиф Йосифов-Йоско трябва да бъде доведен в съда, независимо от здравословното му състояние. Това постанови днес състав на Софийски градски съд. Йосифов е подсъдим за това, че причини смъртта на двама души при катастрофа в столичния кв. „Бояна“ на втори март тази година. На първото заседание по делото той не се яви, заради здравословни проблеми.

Днес в съда бе представена съдебно-медицинска експертиза, която трябва да обясни състоянието на Йосифов. Според експертите подсъдимият не може да присъства на съдебните заседания, защото не може стои в седнало положение повече от 15-20 минути. Според лекарите Йосиф Йосифов има "нарушен волеви контрол", поради което няма усещане кога му се ходи по малка нужда. Освен това се наблюдава размекване на засегната част от гръбначния мозък, има промяна в тъканите, която не подлежи на възстановяване.

Медиците са установили още, че Йосифов почти е прекратил рехабилитацията си. На процедури той ходил само в първите два месеца след катастрофата. През петия и шестия месец след инцидента посещавал рехабилитатор само веднъж седмично.

След заключението съдът прецени, че ще може да осигури условия, така че Йосифов да се яви в зала - заседанията ще бъдат кратки, а здравословното състояние на Йосифов ще се наблюдава от медик. Така на следващата дата на заседанието - 26 януари 2012 г., присъствието на Йосифов ще е задължително.

Междувременно от показанията на свидетели в процеса днес стана ясно, че Йосифов е в състояние, което той може спокойно да пропътува разстоянието от София до Сливен, което е около 300 км. Това означава, че той може да остане в седнало положение повече от 20 мин. Пред съда полицаят Пламен Петков обясни, че на 3 декември е спрял автомобил, в който на мястото до шофьора се е возил Йосифов. Видимо седалката му не била пригодена за по-специални условия. При проверката на автомобила не са установени нарушения, но е съставена докладна записка, тъй като Йосиф Йосифов е лице, представляващо интерес за полицията, обясни в съдебната зала полицаят.

1.25 милиона лева компенсации поискаха семействата на загиналите и на пострадалите от катастрофата, която причини Йоско. Джипът на Йосифов навлязъл в насрещното движение и с висока скорост се е забил челно във ван "Киа". При катастрофата загинаха 53-годишният Димитър Керчев - баща на 3 деца и 31-годишният Станислав Михайлов - с дете на 2 г. Тежко бяха ранени 33-годишният Йордан Мицин и Ангел Митов - на 48 г.

Сливналията Йосиф Йосифов е познат на полицията. Той е бил разследван във връзка със смъртта на Константин Димитров-Самоковеца. Йоско е член на бандата „Ангели на ада” в Холандия. През 2003 г. той и Васил Качиков-Дългия, заедно с холандеца Ервин Веркер, бяха заподозрени за убийството на Самоковеца. Българите бяха арестувани, но вината им не беше доказана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови