Влакът от Варна днес потегли без бежанци

Калина Цонева 31 май 2022 в 11:55 3668 2

Влак

Снимка Калина Цонева

Ден 1 на програмата за интеграция - гара Варна

Без нито един украински бежанец потегли днес влакът от Варна, предвиден за преместването им от морските курорти към вътрешността на страната.

Това стана, след като снощи вицепремиерът Калина Константинова обяви, че правителството прекратява програмата за разселването от хотелите във ведомствени бази. Интересът към нея е вял. В първия влак от Варна се качиха по-малко от 10 души, а вчера - ден по-късно - те бяха около 80. От Варна потеглиха около 300 души, с което общо настанените във ведомствените бази стават неколкостотин - без да е съобщен техният точен брой.

Крайният срок за настаняването на украинските бежанци в хотелските бази по морето по първата програма за настаняването им изтича днес – 31 май.

И към 31 май продължава анкетирането на украинските граждани в хотелите, съобщи варненският областен управител Благомир Коцев. Затова във Варна ще се изчака до последният възможен момент - около 15 ч., дали ще има хора, които биха били транспортирани до бази в страната.

Нямаше пътуващи украински граждани със сутрешния влак Варна – София предиобед.

Най-важно в ситуацията с приемането на бежанци е обгрижването на уязвимите групи - майки с деца, хора с увреждания и др. коментира в понеделник вечерта във Варна говорителят на Агенцията на ООН за бежанците Борис Чеширков.

Той призова за съдействие и лидерите на украинската общност в страната.

Междувременно, както във Варна, така и в останалите градове, където има настанени украинци, продължават действията на доброволците за осигуряване на подслон на бягащите от войната.

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово, заяви вчера Калина Константинова. Изказването й предизвика бурни реакции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11567

2

helixs

31.05 2022 в 13:13

Елисавета Белобрадова отлично знае, че ако не направиш информационна кампания, колкото и добре да организираш едно събитие, то може да не се състои.
Явно поръди някаква симпатия къв Калинка се опитва да нагласи някакво пропагандно говорене, което няма как да не звучи фалшиво.