Вигенин: Българите няма защо да ходят в Англия, тук става все по-хубаво

OFFNews 18 януари 2014 в 14:33 5041 17

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

Българите нямат причини да отиват във Великобритания, защото икономическата ситуация в България се подобрява. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин пред радио Би Би Си.

Оценките ни показват, че няма да има увеличение на българските имигранти на Острова. Няма икономически или социални причини за това, категоричен е Вигенин.

Ще има българи, които ще идват във Великобритания, но те няма да бъдат повече от обичайния брой от последните няколко години, допълни министърът.

Виждаме ясни признаци за възстановяване на българската икономика, създават се и нови работни места. Не всеки българин е готов да напусне страната си и да замине в чужбина, посочи Вигенин.

Неоснователни са страховете от наплива на български и румънски имигранти във Великобритания след свалянето на ограниченията за работа в ЕС. По думите му гражданите на двете страни са станали жертва на предразсъдъци, породени от проблемите, възникнали при предишното разширяване на ЕС.

Не беше справедливо нашите граждани и особено онези, които вече са на Острова, да бъдат третирани по този начин. Различните коментари от политически сили и медии през изминалата година, както и предприетите ограничителни мерки за имигрантите, създадоха известни негативни чувства към България. Сега виждаме, че всички тези страхове са били безпочвени, категоричен е външният министър.

Не може да се гарантира на 100%, че всички хора, идващи във Великобритания, са там, за да работят, но не може да се каже, че всички отиват с идеята да злоупотребяват с британската социална система, подчерта Кристиан Вигенин.

Надявам се, че предстои много по-реалистичен дебат относно миграцията и свободата на движение на хора в ЕС, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!