Венци Мицов се извини на софиянци заради новата наредба за шума

OFFNews 01 октомври 2018 в 13:27 5453 2

Венци Мицов

Общинският съветник и музикант Венци Мицов обяви, че се извинява на софиянци за приетата нова Наредба за обществения ред в столицата.

Тя внася някои промени относно шума при строителни дейности, даренията и опазването на публичните пространства. Една от новостите е, че се предвижда до 300 лева глоба за улични музиканти и нарушители на тишината. Според Мицов тези дейности не са описани достатъчно коректно и могат да доведат до абсурдни глоби.

"Тази наредба третира по едни и същи начин физическите термини „звук“, „тон“ и „шум“. Ако вие имате дете, което свири на пиано, в събота и неделя се предполага, че всички обитатели на кооперацията, в която живеете, са засегнати и вие трябва да вземете разрешение, за да може детето ви да свири между 8.00 и 13.00 часа, да речем, на пиано, коментира Мицов пред БНР. - Скандалното в случая е, че ние казваме на едни деца: „Мили деца, ако искате да седите, пръждосвайте се оттук, защото ние - големите чичковци, ви приравняваме с чичо Георги с флекса, който започва да реже в 7.00 часа сутринта."

Според Венци Мицов промените са внесени в този вид от неразбиране:

"Това е скандалното и обидното на фона на цялото отношение към културата на управляващите, което намира изражение и тук. Това е направено от неразбиране! Колегите от Столичен общински съвет, които изготвиха тази наредба, не разбират от материята! Срамувам се от крайния сигнал, който Столичният общински съвет подава към хората, които имат деца, които деца трябва да се упражняват да свирят. Казах накрая на шефа на комисията да отиде той до Музикалното училище и да им
обясни, че в събота и неделя не трябва да свирят".

36 общински съветници гласуваха „за”, а 1 против - Венци Мицов от "Политическа група 5", а 18 с "въздържал се".

Наредбата трябва да влезе в сила до 14 дни след приемането ѝ. Според Мицов няма капацитет това да се случи.

„Разбира се, че тази наредба е абсолютно същата като предишната, само че е нова наредба, както би казал Валери Божинов. Единствената разлика е, че когато започнаха да я пишат преди 3 години, имаше представители на абсолютно всички политически сили, но постепенно си оттеглиха подкрепата и накрая останаха трима", коментира той.

Политическа група 5 и партия „Глас народен“ ще настояват за прегласуване на наредбата. Друга причина за това е свързана с уличните музиканти:

"Изключително смешно и нелепо в тази наредба е това, че са вменили на уличните музиканти, че те трябва да свирят само и единствено акустично – тоест, не може да отидеш с колонка никъде. Попитах колегите, дали са наясно, че с един акустичен цугтромбон може да се свири 10 пъти по-силно, отколкото с една много малка колонка, с която да свири китара. Каква е
хипотезата, в която един певец излиза и трябва да си пусне плейбека някъде, за да пее", казва Венци Мицов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

2

Mayya

01.10 2018 в 17:33

Айде, пиано как да е. Но цигулка, барабани или чело по 2 часа, сутрин в неделя - айде няма нужда. Да не говорим за циганите по Витошка, грабнали по една празна цигулка, надули колоните на макс и даже не си правят труда да си движат пръстите, че "свирят". Но затова пък се клатят всеотдайно, във всички посоки. Ако си уличен музикант, акустичният инструмент е абсолютно достатъчен. Всичко друго е лъжа и е за пари. Той, като общинар, що не мине да изконтролира как стоят нещата. Наистина, само се прави на интересен.

11519

1

d0ni

01.10 2018 в 14:07

Мицов пак се прави на интересен. 21 век е по-евтино да купиш на детето си синтезатор, вместо пиано. Хем е по-малко, хем може да свири тихо или на слушалки.