Великобритания призна: Българите и румънците не са повече, по-малко са

OFFNews 14 май 2014 в 13:40 9104 4

Имигранти

Българите и румънците, регистрирани на пазара на труда във Великобритания след 1 януари 2014 г. са по-малко от броя им до декември 2013 г.

Това сочат обявените днес официални данни на Статистическия институт във Великобритания.

Признанието идва на фона на подхранваната от политици и медии на Острова истерия за "лавината" от българи и румънци, които ще отнемат работните места на британците след падането на ограниченията за работа там от 1 януари 2014 г.

Изследването показва, че от януари до март 2014 г. на пазара на труда във Великобритания са регистрирани 140 000 българи и румънци. В същото време между октомври и ноември м. г. броят им е бил 144 000. За същия годишен период през 2012 г. българите и румънците на пазара на труда са били 97 000, а между януари и март 2013 г. - 112 000 души.

Изследването бе представено официално преди часове.

Числата предизвикаха дебат между депутатите. По-рано днес премиерът Дейвид Камерън коментира, че е „удивително“ колко много имигранти има от старите страни-членки, а не от новите.

„Освен, че разби на пух и прах твърденията на Лейбъристите, днешната статистика изобличава лъжата на Партията на независимостта (на известния с враждебните си изказвания към българи и румънци Найджъл Фараж) за имиграцията. Скромният брой на българите и румънците, които са се ориентирали към пазара на труда във Великобритания, контрастира ярко с острата риторика на някои политици от началото на годината. Като цяло, днешната статистика е добра новина за за Великобритания и лоша новина за тези, които представляват заплаха за икономическото ни възстановяване, защото се опитват да върнат часовника назад“, каза Дани Александър от Либералдемократите.

Отзвукът в медиите

Статистиката намира противоречив отзвук в британските медии. Associated Press, например, пише, че броят на българите и румънците през първото тримесечие на 2014 г. се е увеличил с 25% в сравнение със същия период на 2013 г.

Рос Тейлър – бивш журналист на The Guardian, който води специализиран блог за влиянието на имиграцията от Източна Европа, написа:

„Броят на имигрантите от други източноевропейски страни се е увеличил от 728 000 на 802 000, макар че броят на българите и румънците е намалял. Предполагам, че това се дължи на броя на жените, които са се завърнали на пазара на труда след раждане, а не на нов наплив от имигранти“.

HuffingtonPost пък извади в заглавие, че броят на българите и румънците на пазара на труда във Великобритания е намалял, откакто ограниченията за двете страни са паднали в началото на годината. Изданието припомня твърденията на Найджъл Фараж, че от началото на 2014 г. на Острова всяка седмица ще пристигат нови 5000 българи и и румънци.

TheGuardian също отбелязва, че напливът на българи и румънци не се е осъществил. Същото е заключението и на TheTelegraph.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови