Британците се притесняват да не пренесем бяс на Острова

Вероника Шербанова 25 октомври 2013 в 12:40 3698 6

Великобритания.  Снимка БГНЕС/ архив

Британски ветеринари се притесниха да не внесем бяс на Острова със заразени животни заради ниския ветеринарен контрол в България, съобщи „Дейли експрес“.

Те настояват за затягане на контрола, тъй като в момента нивото на защита е намалено. Министрите трябва да се събудят и да видят заплахата, категорични са те.

Притесненията на британските ветеринари са продиктувани от кучета, внесени в Холандия от България, които са били заразени с бяс. Заплахата не е толкова далеч от нас, че да сме спокойни, посочват британците.

Две 4-месечни кученца са внесени в Холандия от България на 5 октомври. Те били от едно котило и са внесени с изрядни документи. На кученцата са поставени и микрочипове според изискванията на ЕС.

Двете кученца са намерени в два различни града, на 50 мили разстояние един от друг. На 10 октомври те за първи път проявили симптоми на бяс и са приспани осем дни по-късно.

Според европейските закони кученцата, внесени във Великобритания, трябва само да притежават документ, доказващ, че им е била поставена ваксина против бяс. Няма задължение кученцата да бъдат изследвани, обясняват ветеринарите от Британската асоциация на ветеринарите.

Броят на хората, пътуващи заедно с животни, се е увеличил с 60%. Голям е броят и на животните, внасяни от Източна Европа.

Животните имат паспорти, но ветеринарите се притесняват, че някои от тях може да са фалшиви. В някои от паспортите се добавя информация, която не е вярна, само за да се спази европейският стандарт, коментират те.

Само в Румъния са открити 751 случая на бяс при животни в рамките на година и половина, обясняват ветеринарите.

Британските власти нееднократно изразиха притесненията си от голяма имигрантска вълна от българи и румънци в началото на 2014 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!