Британците се притесняват да не пренесем бяс на Острова

Вероника Шербанова Последна промяна на 25 октомври 2013 в 12:40 2892 6

Великобритания.  Снимка БГНЕС/ архив

Британски ветеринари се притесниха да не внесем бяс на Острова със заразени животни заради ниския ветеринарен контрол в България, съобщи „Дейли експрес“.

Те настояват за затягане на контрола, тъй като в момента нивото на защита е намалено. Министрите трябва да се събудят и да видят заплахата, категорични са те.

Притесненията на британските ветеринари са продиктувани от кучета, внесени в Холандия от България, които са били заразени с бяс. Заплахата не е толкова далеч от нас, че да сме спокойни, посочват британците.

Две 4-месечни кученца са внесени в Холандия от България на 5 октомври. Те били от едно котило и са внесени с изрядни документи. На кученцата са поставени и микрочипове според изискванията на ЕС.

Двете кученца са намерени в два различни града, на 50 мили разстояние един от друг. На 10 октомври те за първи път проявили симптоми на бяс и са приспани осем дни по-късно.

Според европейските закони кученцата, внесени във Великобритания, трябва само да притежават документ, доказващ, че им е била поставена ваксина против бяс. Няма задължение кученцата да бъдат изследвани, обясняват ветеринарите от Британската асоциация на ветеринарите.

Броят на хората, пътуващи заедно с животни, се е увеличил с 60%. Голям е броят и на животните, внасяни от Източна Европа.

Животните имат паспорти, но ветеринарите се притесняват, че някои от тях може да са фалшиви. В някои от паспортите се добавя информация, която не е вярна, само за да се спази европейският стандарт, коментират те.

Само в Румъния са открити 751 случая на бяс при животни в рамките на година и половина, обясняват ветеринарите.

Британските власти нееднократно изразиха притесненията си от голяма имигрантска вълна от българи и румънци в началото на 2014 г. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2013 в 21:05

Пак тенденциозна стакмистика - 2 кучета от колко общо внесени?
Да не би бясът да е измислен в България?

25.10 2013 в 17:25

Сега, пък що взе да обиждаш румънците, нищо лошо не са ти направили ?

25.10 2013 в 17:18

Те пък са много хубави... нито на пиене носят, нито на бой

25.10 2013 в 16:51

Ако са гледали снимки на мандатокрепителя... вечеряли в Брюксел... летели с Луфтханза... нищо чудно тогава.

25.10 2013 в 15:19

Британците не знаят ли, че Румъния и България са две различни страни. Пак ни сравниха с румънците.

25.10 2013 в 13:22

Еми, глобализация. Кой е казал, че тя е добро нещо?
А, сетих се! Британците !!!