Вегетарианци искат Църквата да забрани курбаните на Гергьовден

OFFNews Последна промяна на 06 май 2015 в 11:20 8091 31

Вегетарианците скочиха против гергьовските курбани. В отворено писмо до патриарх Неофит от Българското вегетарианско общество искат Светия синод да преразгледа отношението си към "варварските обичаи". 

В текста си от БВО подчертават, че курбаните са "кървави „жертвоприношения“, които определено не са християнски, а в XXI-ви век не са и етични". 

"Смятаме, че е недопустимо участието и още повече утвърждаването от Църквата на този варварски ритуал, след като Иисус Христос оставя нова формула за връзка и съпричастност с Бога чрез тайнството на причастяването с хляб и вино, преобратени в кръвта и тялото Господни", се казва още в писмото на вегетарианците.

"Особено фрапираща е новината за съвместен – на християни и мюсюлмани – масов курбан в гр.Кърджали. Ние приветстваме подаването на ръка между религиите, но поводът е оскърбителен в същността си.
Считаме, че актът на жертвоприношение е нехристиянски и нехуманен! Обръщаме се към Негово светейшество Патриархът на Българскта Православна Църква, за да бъдат предприети незабавни действия за преразглеждане на подобни „ритуали“, оправдавани като част от християнските традиции и ценности", пише още в текста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.05 2015 в 12:23

Писмото е рядка находка, трябва да се признае! Аз, като част от въпросното общество, няма да се спирам на него (съставителите да бяха си коригирали поне правописните грешки), но искам българската общественост да научи, че почти цялата вътрешна и външна дейност на управителния съвет (който впрочем се състои от заклети вегани, не вегетарианци!, с фанатични амбиции за повеганчване на света) е с псевдовегетарианска насоченост! Под маската на вегетарианското лого основателите работят най-вече за етаблирането на веганизма, като не пропускат нито една възможност, било то чрез официална медийна изява или манипулативна вътрeшна политика, да наложат една изкривена представа за същността на вегетарианството!
Управителен екип, работещ против интересите на обществото, което представлява! Дали има по-голям абсурд?!
В началото недоумявах по силата на каква логика една шепа вегани решава да основе вегетарианско общество, при това с официален статут, но постепенно пъзелът започна да придобива завършен вид – сформиралата се около ръководството клика се разширява прогресивно, като работи в превъзходен синхрон с вътрешната политика на дискриминация и цензура на всичко, де що дръзне да влезе в противоречие с веганския идеал!
Вегетарианството в своята истинска същност не е концепция за здравословно хранене, а начин на живот, който включва стремежа към ненасилие не само над животинския свят, но и уважително отношение спрямо личните възгледи и избор на хранене на всеки човек. Насилието и под формата на психически тормоз, е в пълен разрез с вегетарианския мироглед! Нещо, което трудно може да се каже за много представители на веганизма в България (съдейки по изявите по форуми, блогове, лични профили, групи).
Вегетарианците по душа не парадират, не изискват, не пропагандират хранителния си режим, не излизат с лозунги за "спасяване на планетата". На хората, избрали вегетарианството като резултат от процес на индивидуално вътрешно осъзнаване (същинските вегетарианци), даже няма да им хрумне идеята за грубо вмешателство в чуждото вероизповедание, какво останало да съчинят текст от сорта на горното писмо. Още по-шокиращи са апелите на авторите към църковното върховенство и обществото за по-високо самосъзнание и етичност, при положение че често те самите с поведението си демонстират осезателна липса на последните!
Вегетарианството не одобрява фанатизма! Така че искам да се знае, че има достатъчно вегетарианци, които не подкрепят каузите и политиката на техните официални "представители", и категорично се разграничават от тях! Просто не разполагат със същата власт, за да направят позицията си широко медийно достояние.

07.05 2015 в 20:53

До колкото ми е известно, нито една църква не прави курбан за Гергьовден. Това е традиция, спазвана от хората, не от институцията. Обаче трябва панаир да стане, трябва някой - църквата! - да се вземе на мушка... Разбрано! Жалки сте.

07.05 2015 в 17:29

Може и да е вкусно, може и да не вярвате.
Но който нож вади от нож умира, дори не в буквалния смисъл.
И така да не се чудим защо хората ги застига клането, след като всеки яде клано или коли. От една страна всички искаме справедливост, толерантност ит.н. , когато ни касае нас, но от друга пък спрямо животните сме готови да предложим теорията за джунглата, за по-силния и за естестествния подобор, така де, щото така ни оттърва и щото смятаме, че животните са храна. Еми то и религиозните фанатици може да мислят същото за нас и да дойдат да ни колят и да кажат "ама това е естествен подбор" и бла бла.
С отрицание не знам дали може да се промени нещо такова. Че на хората това им е остнало като удоволствие в живота: йеден, пиене и т.н. Трудно може да им го земеш. Освен да се замени с нещо по-добро. Ама я кажете на наркомана да си замени хероина с нещо по-добро, лесно ли ще стане? Не

07.05 2015 в 15:03

А защо не поискат от Главното мюфтийство да забрани курбана за Рамадан Байрям?

07.05 2015 в 15:02

Повръща ми се от вас... Не разбрах защо се хвърляте с такава омраза срещу хората с различно мнение. Защо така обиждате и имате толкова варварско отношение към останалите? Сигурна съм, че нито един от вас не е прочел и един ред за това как да се храни здравословно и да пази здравето си. И на бас, че следващият коментар към мен ще е някоя обида :)

07.05 2015 в 12:42

@ ani, аз съм от ограничените и прости селяндури, които искаш да бъдат изклани. Само да питам, след като ни изколят, ще ни ядете ли, или ще ни давате на други месоядни! Просто от любопитство питам.

Сега по темата: обявявам протестна акция в защита на нещастните, красиви и невинни глухарчета. Буквално чувам стоновете и ужасените им писъци, когато свирепи вегета ги подготвят за пържене в нагорещено растително (!) масло. Горките нежни, чувствителни и миролюбиви Божи създания са измъчвани най-жестоко и никой не надига глас в тяхна защита. Затова ви призовавам: ДА ЗАЩИТИМ ГЛУХАРЧЕТАТА!!!

Имам половин двор глухарчета и нямам представа, как ще ги опазя.

Четете Клифърд Саймак - "Всичко живо е трева"!

Поздрав!

07.05 2015 в 12:03

izkluchitelno tupi komentari! Lichi si kolko ste prosti i ogranicheni gnusni selqnduri! Da vi zakolqt i vas dano neshtastnici

07.05 2015 в 10:25

Сега да отидат в Африка и да кажат на лъвовете да спрат да ядат малки антилопи :)

07.05 2015 в 01:28

Забранете и църквата защото и те блажат и тогава явтасахме всеки който си навири органа му вика мечка.

06.05 2015 в 21:52

Вчера боднахме 4 агнета - вече са одрани, почти готови в пещта. Събрали сме се половината село на маса. Разни еко-веге утрепки мога да им кажа само едно - да си ебат майките недъгави дето са ги възпитали толкоз криво да пасат трева. Ако някой веге-тъпак иска, нека се самозапали - ще му пратя бензин по еконт. Убий вегетарианец - спаси света от простотия.