Вегетарианци искат Църквата да забрани курбаните на Гергьовден

OFFNews 06 май 2015 в 11:20 8565 31

Вегетарианците скочиха против гергьовските курбани. В отворено писмо до патриарх Неофит от Българското вегетарианско общество искат Светия синод да преразгледа отношението си към "варварските обичаи". 

В текста си от БВО подчертават, че курбаните са "кървави „жертвоприношения“, които определено не са християнски, а в XXI-ви век не са и етични". 

"Смятаме, че е недопустимо участието и още повече утвърждаването от Църквата на този варварски ритуал, след като Иисус Христос оставя нова формула за връзка и съпричастност с Бога чрез тайнството на причастяването с хляб и вино, преобратени в кръвта и тялото Господни", се казва още в писмото на вегетарианците.

"Особено фрапираща е новината за съвместен – на християни и мюсюлмани – масов курбан в гр.Кърджали. Ние приветстваме подаването на ръка между религиите, но поводът е оскърбителен в същността си.
Считаме, че актът на жертвоприношение е нехристиянски и нехуманен! Обръщаме се към Негово светейшество Патриархът на Българскта Православна Църква, за да бъдат предприети незабавни действия за преразглеждане на подобни „ритуали“, оправдавани като част от християнските традиции и ценности", пише още в текста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!