Quantcast

Валери Борисов: Знаем кой стои зад атаките на държавни сайтове

Александър Новков Последна промяна на 26 ноември 2015 в 16:15 3252 8

Снимка Архив

Разследващите органи знаят кой стои зад атаките на държавни сайтове, но цялата информация по случая ще бъде оповестена от тях, когато сметнат за уместно. Това каза пред журналисти заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

Той обясни, че всеки който се изказва по темата, допълнително мотивира атакуващата страна да продължава с „поразиите“.

Борисов подчерта, че трябва да се знае, че в световен мащаб има изградена система за взаимодействие между центровете за реакция при компютърни инциденти, разяснявайки, че в България има такъв център, който се намира в Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС). Предвид нормалната работа и договореностите между тези центрове, те си обменят информация. Този процес протича от години и те непрекъснато обменят информация.

"Нашият център е изпратил данни по случая към американските си колеги, които са оказали съдействие в разследването. Те са ограничили броя на бот мрежите на територията на щатите, които са атакували държавните сайтове", допълва той.

"Взети са всички необходими мерки, за да спрем атаките срещу сайтове", каза още Борисов, но подчерта, че няма гаранция, че те няма да се повторят. Той настоя, че сега страната е многократно по-подготвена в сравнение с преди изборите, макар и тогава да е имало готовност за подобен сценарий.

От съображения за сигурност зам.-министърът на транспорта отказа да коментира конкретно за какви мерки става въпрос.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2015 в 16:57

Аз мога да ви кажа веднага - https://anonybulgaria.wordpress.com/ платените русофилски помиярчета, за рубли и майка си ще продадат. Повечето не са никакви хакери а малоумни идиотчета, на които им казват какво да правят и най-много една ддос атака да направят, друго не могат.

26.11 2015 в 16:48

Всеки може да свали тия буламачи .. сайтовете им,

там бачкат само неграмотници и некадърници ... кво очакват чудеса ?!

26.11 2015 в 16:45

Нали уж от Китай ги атакуваха, а сега колегите в щатите ограничили бот мрежите. Явно въобще не са в час, само че половината правителство е в Китай и сега вятърът вее от там, защото щели да правят интернет сигурност с китайците, освен това и в рамките на НАТО в това сме специализирани. Макар адресът да може да се провери много лесно на кой оператор е и операторът също се проверява лесно дали е китаец или американец. Нефелници както навсякъде в страната избирани по родство, партиен признак и като няма по какво са избирани по това да са по-прости от шефа, избран по някой от другите признаци. Ама както и преди казах най-вероятно нямат лог то е и невъзможно да логнат 2.5 милиарда запитвания за денонощие, или въобще всичко това са димки, за да скрият истината, че джебелските държавни системи се крашват, защото пак са правени по горните критерии.

26.11 2015 в 16:40

ХАКЕРИТЕ НА ПУТЮ.

26.11 2015 в 16:38

След безумните неграмотни простотии и нагли лъжи, които лично господин Прецедента изтърси по въпроса, доверието ми към информацията, която евентуално могат да благоволят да споделят с нас е точно нулево.

26.11 2015 в 16:25

И аз знам. Самият Путин !

26.11 2015 в 16:24

Кажете кой стои зад атаките, че иначе се сещаме само за РОССИЯ!

26.11 2015 в 16:23

В нормалния свят, ако "разследващите органи" "знаят" "кой стои зад" нещо, било то обир или "атаки", те обикновено дават нужната информация на прокуратурата, тя завежда дело и този "кой" престава да стои "зад", а вместо това застава "пред", на светло.

Да кажем, пред съда и, евентуално, пред затворническите власти за изпълнение на справедливата присъда.

Всичко друго са празни приказки.