"Хакерската атака от 25.10 бе само репетиция за втория тур на местните избори"

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2015 в 13:21 2210 5

Снимка БГНЕС

Над 2 милиарда заявки в рамките на 24 часа са направени към един от големите институционални сайтове, около втория тур на изборите за местна власт в България.

Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов в отговор на журналистически въпроси.

По думите му, атаката към сайтовете на държавни институции на 25 октомври е била само репетиция за хакерската организация около втория тур. Едновременното насочване на милиарди заявки е било организирано от адреси в Азия, Европа, Африка и др.

Борисов каза, че атаките са само към информационните портали на институциите. "Информационните системи съдържащи различни данни на държавни институции са защитени надеждно". 

Екипът за реакция при компютърни инциденти към CERT BG, е отправил искане за съдействие до американския център US CERT. "Паралелно с това българските институции работят в екип за отразяване на атаките, но отстраняването на последиците ще бъде по-скъпо от това, което вероятно е платено за организиране на необичайния трафик", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2015 в 15:49

@потребител
DDoS атака може да се случи на EMAG или на PayPal, държавата обаче държи и ножа и кашкавала. В много страни се тества тотална изолация от външния свят именно за такива случаи. Напълно съм сигурен, че атаката е цирк. След окрупняването на мрежите, дори да няма готовност за реакция, с десет телефонни разговора с най-големите доставчици, проблемът ще се реши до половин час, ама нищо не става, защо ли? Като толкова знаеш, вероятно от wiki виждал ли си когато доставчик те помисли за ddos атакер как ти блоква браузъра на отрязаните адреси, че трябва да рестартираш понякога не само браузъра, да не говорим за self made клиент, на който всички сесии блокват, защото интернета се цеди с 4 байта на секунда.

03.11 2015 в 14:23

До долният потребител:
Потърси за DDoS атаки и ще разбереш какво им се е случило вместо да пишеш глупости...

03.11 2015 в 14:22

Смешни сте. Това е атака която може и лапе да организира. Показателно е колко сме изостанали в информационите технологии.

03.11 2015 в 14:02

"Информационните системи съдържащи различни данни на държавни институции са защитени надеждно" - нещо подобно казаха 1996 преди да фалират 16 банки, щото им се запушил сетълмента.

03.11 2015 в 13:57

Излиза, че сайта е логвал 23148 заявки на секунда, сигурно са го правили с нает ресурс ат Амазон с 80 - 100 ядра, браво, браво. Тези дори не могат да сметнат как да лъжат.