Ваксинират животните в селото, откъдето тръгна антраксът

OFFNews 20 юли 2015 в 08:34 2564 0

Започва ваксинация на животните в село Млада гвардия, в което пламна огнище на антракс.

За общо 600 селскостопански животни от варненското село вече трети ден е наложена карантина.

Полицията все още издирва трима души от квартал "Аспарухово", за които се смята, че са консумирали от заразеното месо.

Днес се очаква също така кризисният щаб да реши дали да се вземат допълнителни мерки за ограничаване на заразата. Потенциалният риск засяга четири общини, през които е минало заразеното месо. Това са Варна, Ветрино, Провадия и Белослав.

В неделя от Агенцията по безопасност на храните заявиха, че други заразени животни най-вероятно няма. Инкубационният период при тях е от 7 до 14 дни и до момента болестта трябваше да се е проявила.

Вчера стана ясно, че ваксинация срещу антракс не е направена дори и в тези райони на страната, където тя е задължителна.

Припомняме, че в събота 53-годишния Румен Стоянов почина във варненската болница “Света Марина” след контакт с крава, която е носила заболяването.

Мъжът заклал заразеното животно на 7 юли, след като видял от устата ѝ да излиза кръв и пяна. Кравата е разфасована, а по време на клането собственикът на животното е порязал ръката си.

Закланата крава е одрана от починалия и е разфасована на 4 части. Месо е продадено на човек от с. Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с – микробус. В същото село месото е транжирано в склад. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище край с. Бозвелийско.

Все още обаче остава неизяснен пътят на млякото от болната крава, което собствениците всеки ден са продавали.

Стана ясно и че 26 души са били в контакт със заразеното животно или пък са консумирали наденици от неговото месо. Те са от пет населени места от Варненска и Бургаска област. Хората вече се лекуват с антибиотици. Засега никой няма симптоми на чревен антракс, съобщава Нова телевизия. 

аместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пък бе категоричен, че ситуацията вече е овладяна. 

Шарков посочи, че всички лица, които са били контактни със заразеното с месо, са установени и са получили необходимите медикаменти. Заместник-министърът увери, че инфекцията не се предава по въздушно капков път, а самият човек не е заразен за хората около него.

"Ако навреме потърси медицинска помощ, той може да бъде излекуван", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews