Антраксът във Варненско е потвърден, хора са яли месо от заразена крава

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2015 в 13:59 10114 6

Антраксът във Варненско е потвърден, хора са яли месо от заразена крава

Случаят на антракс във варненското село Млада гвардия е потвърден официално от властите - мъж е починал във варненската болница “Света Марина” след зараза преди дни. Тази сутрин диагнозата е потвърдена в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Починалият е заразен след контакт с крава, която е носила заболяването. В момента от заразяване с антракс са застрашени само хора, които са консумирали заразеното месо, ако то не е било добре термично обработено. Здравната инспекция във Варна е стигнала до 18 души, консумирали от месото на заразеното животно. 

Здравните власти във Варна не са установили други заразени животни в селото. Починалият мъж има и овце, като според негови съселяни преди месец са починали няколко от животните му. Според съпругата му обаче други няма починали животни. 

Мъжът заклал заразената крава на 7 юли, след като видял от устата ѝ да излиза кръв и пяна. Животното е разфасовано, а по време на клането собственикът на животното е порязал ръката си. 

Закланата крава е одрана от починалия и е разфасована на 4 части. Месо е продадено на човек от с. Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с – микробус. В същото село месото е транжирано в склад. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище край с. Бозвелийско.

Транжираното месо е пренесено до варненския кв. "Аспарухово" в транжорна "Дари". Според хората, предали месото, от него са направени наденици, които те после си разпределили един на друг. Собственикът на транжорната обаче категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици.

Здравните власти установили, че трима души са яли от черния дроб и бъбреците на кравата. От надениците са яли 15 души от гр.Девня, с. Страшимирово и Варна.

Трима души са имали контакт с месото и кожата на животното, която е продадена в гр. Карнобат на „Коста Каракачанина”. Пред полицаите той обаче е отрекъл да е купувал кожа. 

В момента се извършват дезинфекционни мероприятия на нерегламентираните сметища около с. Млада гвардия и с. Бозвелийско. Днес е взета и почва от обора, където се отглеждат животните и от околностите на с. Млада гвардия за микробиологично изследване. Проверява се и транжорната в кв. "Аспарухово".

Здравните власти препоръчали профилактични мерки, но лицата, които имали досег със заразеното животно, категорично отказали да приемат антибиотици.  

Дадени са указания за дезинфекция на всички транспортни средства, и хладилни съоръжения при които е съхранявано месото.

Симптомите на заболяването са болки в корема, водниста или кървава диария и висока температура. Незабавно трябва да се потърси медицинска помощ.

Доказано е, че най-добър предпазен ефект се постига чрез незабавно осигуряване на антибиотично лечение на всички, които са били изложени на въздействието на антраксни спори. Препаратът Ciprofloxacin е средство на избор за начална постекспозиционна профилактика, като предписването му както и определяне на необходимите дози и продължителност но лечението се определят от лекар, съобщават от здравната инспекция във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.07 2015 в 09:52

Както и да го въртим, както и да го сучем, месото значи СМЪРТ!

19.07 2015 в 09:37

От цялата история разбрах едно - няма никакъв контрол върху месото, което ни продават!
Това ли са "еко" фермите и местните малки "био" производители?

19.07 2015 в 02:43

Емо, впечатлява работата на здравните власти. Работата на полицията както обикновенно е осрана. Какво означава "категорично отказват да приемат антибиотици"?! Ако отказват, самите те се превръщат във вектор. Полицията трябва да ги притисне и лекарите да ги набухат с антибиотици. Всъщност нищо ново... Интелигентните и образовани лекари са си свършили работата, обяснили са на тъпите ченгета какво да правят, ченгетата са мигали на парцали и както си му е реда са се издънили. За тъпите селтаци дори не ми се говори. Да са ви сладки надениците и Бог да ви прости...

18.07 2015 в 18:15

а кравата как се е заразила?... дали има и други?...

18.07 2015 в 15:37

Впечатлява работата на здравните власти и полицията.Чак да се чудиш това в България ли се случва...

18.07 2015 в 15:10

Много неприятно

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%81

Оня с надениците ако разболее Варна си е за бесене, ама вероятно ще умре от Антракс преди това.....