Антраксът във Варненско е потвърден, хора са яли месо от заразена крава

OFFNews 18 юли 2015 в 13:59 11054 6

Антраксът във Варненско е потвърден, хора са яли месо от заразена крава

Случаят на антракс във варненското село Млада гвардия е потвърден официално от властите - мъж е починал във варненската болница “Света Марина” след зараза преди дни. Тази сутрин диагнозата е потвърдена в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Починалият е заразен след контакт с крава, която е носила заболяването. В момента от заразяване с антракс са застрашени само хора, които са консумирали заразеното месо, ако то не е било добре термично обработено. Здравната инспекция във Варна е стигнала до 18 души, консумирали от месото на заразеното животно. 

Здравните власти във Варна не са установили други заразени животни в селото. Починалият мъж има и овце, като според негови съселяни преди месец са починали няколко от животните му. Според съпругата му обаче други няма починали животни. 

Мъжът заклал заразената крава на 7 юли, след като видял от устата ѝ да излиза кръв и пяна. Животното е разфасовано, а по време на клането собственикът на животното е порязал ръката си. 

Закланата крава е одрана от починалия и е разфасована на 4 части. Месо е продадено на човек от с. Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с – микробус. В същото село месото е транжирано в склад. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище край с. Бозвелийско.

Транжираното месо е пренесено до варненския кв. "Аспарухово" в транжорна "Дари". Според хората, предали месото, от него са направени наденици, които те после си разпределили един на друг. Собственикът на транжорната обаче категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици.

Здравните власти установили, че трима души са яли от черния дроб и бъбреците на кравата. От надениците са яли 15 души от гр.Девня, с. Страшимирово и Варна.

Трима души са имали контакт с месото и кожата на животното, която е продадена в гр. Карнобат на „Коста Каракачанина”. Пред полицаите той обаче е отрекъл да е купувал кожа. 

В момента се извършват дезинфекционни мероприятия на нерегламентираните сметища около с. Млада гвардия и с. Бозвелийско. Днес е взета и почва от обора, където се отглеждат животните и от околностите на с. Млада гвардия за микробиологично изследване. Проверява се и транжорната в кв. "Аспарухово".

Здравните власти препоръчали профилактични мерки, но лицата, които имали досег със заразеното животно, категорично отказали да приемат антибиотици.  

Дадени са указания за дезинфекция на всички транспортни средства, и хладилни съоръжения при които е съхранявано месото.

Симптомите на заболяването са болки в корема, водниста или кървава диария и висока температура. Незабавно трябва да се потърси медицинска помощ.

Доказано е, че най-добър предпазен ефект се постига чрез незабавно осигуряване на антибиотично лечение на всички, които са били изложени на въздействието на антраксни спори. Препаратът Ciprofloxacin е средство на избор за начална постекспозиционна профилактика, като предписването му както и определяне на необходимите дози и продължителност но лечението се определят от лекар, съобщават от здравната инспекция във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови