В Елена затвориха за две седмици училища и детски градини

OFFNews 16 ноември 2020 в 17:49 1857 0

Елена стана първата българска община, в която затварят всички училища и детски градини за две седмици заради нарасналия брой на заболели от коронавирус учители и служители.

Децата и учениците няма да имат достъп и до социални услуги, за да не смесват подрастващи от различни групи.

Отменят се и репетициите на художествените състави и тренировките на спортните клубове, обясни кметът на община Елена Дилян Млъзев пред БНТ. Решението е било взето от общинския оперативен щаб.

"Градът е малък и е лесно да се проследи пътят на заразата. След обстоен анализ се установи, че голяма част от заразата преминава през децата и учениците, тъй като те в повечето случаи изкарват заболяването без симптоми или с леки симптоми, но в същото време са заразоносители. Има също и случаи на родители, които скриват, че децата им имат симптоми", каза още кметът.

Целта на мярката е в рамките на 14 дни да се ограничат контактите между децата и учениците и така да се снижи заболеваемостта.

Кметът обясни още, че по-голяма част от заболелите в общината са в града, докато в селата нещата са по-добри, защото там живеят предимно възрастни хора и контактите са по-малко.

В общината има регламентирани часове за пазаруване за възрастните хора между 9.30 и 11.30.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!