В болница "Токуда" отстраниха безкръвно тумори от два бъбрека

OFFNews 24 март 2015 в 11:16 9520 0

Уролозите в болница "Токуда" отстраниха безкръвно тумори от два бъбрека, като успяха да запазят органите на двамата пациенти. 

Единият от отстранените тумори е с големина 6 сантиметра. 

След минимално инвазивните интервенции пациентите се възстановяват изключително бързо и само ден след операцията са активни и в добра кондиция. 

Обикновено при тумори в бъбрека се отстранява целият орган, понякога дори заедно с надбъбречната жлеза и пикочопровода. Отворените операции пък представляват мащабна хирургична интервенция с големи разрези и често се налага премахване на ребро за по-добър оперативен достъп.

„Направените по лапароскопски метод процедури спасиха органите на пациентите - туморите бяха изрязани напълно, докато здравите части на бъбреците са съхранени и функционират добре“, обясни началникът на Отделението по урология на „Токуда Болница София“ д-р Калоян Давидов.

Минимално инвазивният подход е възприет от екипа на д-р Давидов като рутинна процедура, която е щадяща за пациентите и с несравнимо по-къс възстановителен период, който при отворена операция достига 3 месеца.

„Когато туморите са разположени периферно или не са много големи, е възможно да бъдат отстранени, без да се засягат здравите части на бъбрека. И в двата случая, за щастие, имахме възможност да съхраним бъбреците, което е огромно преимущество за здравословното състояние на пациентите след хирургията“, уточнява д-р Калоян Давидов.

Отстраняването на тумори при запазване на неувредените части на бъбрека е технически много сложна лапароскопска процедура. В зората на използването на метода в света много по-често се е налагало да бъде изваден целият бъбрек. С подобряването на техниката и опита на хирурзите, сега възможностите за успешна органосъхраняваща хирургия са значително по-големи. Отворени операции се правят само при много големи тумори, които са обхванали съседни органи и тъкани и се осъществяват от мултидисциплинарен екип, допълниха от лечебното заведение.

                                                                                                                Партньорска публикация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови