Условията за работа на неправителствените организации в България се влошават

OFFNews 19 август 2014 в 15:41 2095 0

Условията за работа на неправителствените организации в България се влошава. Това става ясно от Индекса за устойчивост на неправителствените организации (НПО) в България за 2013 г., представен днес от Българския център за нестопанско право.

Индексът на България е 3.3, колкото беше и за 2012 г. Страната ни е на 9-о място, а лидери в изследването са Естония, Полша и Чехия.

В сравнение с миналата година обаче за България е отчетено влошаване в три сфери - правна рамка, застъпничество и обществен престиж.

Влошаването в застъпничеството е заради решението на много организации да не взаимодействат с правителството заради протестите, многото избори и вотове на недоверие, които затрудниха работата с институциите. Дори и успешните кампании срещу предложенията на Яне Янев за деклариране на доходите на управителните органи на неправителствени организации, срещу предложения за неуместни назначения, както и опита за сливането на ДАЗД с Министерството на спорта, показват, че основната тенденция е кампаниите да са срещу лоши решения, а не в подкрепа на добри идеи, става ясно от анализа на данните.

"В правосъдието всички добри решения са се случили заради натиска и предложенията на НПО", коментира зам.-министърът на правосъдието Петко Петков.

В останалите области се отчитат несигурността на правната среда и влошаването на съдебната практика при регистрация на неправителствени организации, проведената анти-НПО кампания в някои медии по време на протестите, както и отказът на електронни медии да отразяват дейности на гражданското общество, отбелязват от БЦНП.

България отбелязва напредък по отношение на финансовата устойчивост, но анализът показва, че това се дължи на дейността на нови чуждестранни донори – Швейцарската програма за сътрудничество и Норвежкия финансов механизъм, както и на увеличението на корпоративните дарения, на новите методи за набиране на средства. Отчита се обаче, че не е въведено конкурсното финансиране от държавата, което е част от приетата Стратегия за развитие на гражданските организации.

По показател „Организационен капацитет на НПО“ България се нарежда на 23-то място, като след нас са само Русия, Беларус, Азербейджан, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан.

Индексът ясно показва, че гражданските организации в България не се стремят да увеличат или запазят своя организационен капацитет, а се опитват да оцелеят.

Индексът се изработва от Американската агенция за международно развитие (USAID) в партньорство с Българския център за нестопанско право (БЦНП). Той проследява развитието на гражданския сектор в 29 държави от Централна и Източна Европа и Азия през последните 17 години. Наблюдава се състоянието на организациите, като вниманието се фокусира върху правната среда, организационния капацитет, финансовата устойчивост, застъпничеството, предоставянето на услуги, инфраструктурата и обществения  престиж. Оценките за всяка област варират от 1 (най-висока степен на устойчивост) до 7 (най-ниска степен на устойчивост).  Оценки между 1 и 3 показват висока степен на устойчивост, оценки между 3 и 5 показват затруднена устойчивост, а оценки над 5 – липса на устойчивост. Общата картина показва състоянието на гражданското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!