НПО загрижени за сираците заради преместването на агенцията за детето

Марина Парпулева 06 юни 2013 в 14:45 1388 0

Дом за деца. Снимка: БГНЕС
Дом за деца. Снимка: БГНЕС

Преместването на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) в Министерството на младежта и спорта прави неясна съдбата на над 2000 деца, твърдят представители на неправителствени организации. Те се обявяват твърдо срещу oбявената от новия кабинет реформи.

Преместването на  ДАЗД би могло да застраши завършването на проект, който цели извеждането на сираците от домовете (т.н.р. деинституционализация). Този процес представялява затваряне на сегашните домове и преместване на всички деца без родители в защитени жилища, където те да растат в подобна на семейната среда. Така, според редица експерти, децата по-лесно ще се адаптират и ще могат да се грижат сами за себе си след навършване на пълнолетие.

Новите жилища за децата в неравностойно положение вече се строят. Някои дори са готови, а най-трудната задача, която предстои, е всяко едно дете да бъде преместено на точното място, според неговите нужди. Целият този процес трябва да приключи за 2 години.

Според неправителствените организации, помагащи на целия процес, каквито и да е промени биха се отразили негативно на завършването му.

„Сред тези 2000 деца има 300 високорискови. Към тях трябва да се подходи по-деликатно. Ако ДАЗД бъде преместена, кой ще поеме тази дейност? Както разбирате, тази ситуация и съдбата на тези деца е много над всяко едно от министерставата.“ каза Елка Налбантова от фондация „ За нашите деца“. Тя призна също, че заради решението за преместването на агенцията в момента комисията, която отговаря за разпределянето на децата, е спряла работата си.

„Днес, 6 юни, в Брюксел стартира кампания “Да отворим врати за децата на Европа ”, която цели правителствата на всички страни в Европа да вземат решения или да продължат реформите по затварянето на домовете и разкриването на услуги в подкрепа на семейството. Очакваме и България да продължи да бъде част от този процес”, каза Галина Бисет от сдружение "Надежда и домове за децата в България".

Представителите на неправителствените организации посочиха също, че в момента има прекалено малко социални работници, което също е голям проблем в сегашната система. Сега на един работник се падат над 200 деца , а би трябвало да са не повече от 20.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови