Упражнява ли се натиск за изтегляне на тежките случаи от Фонда за лечение на деца?

OFFNews 13 октомври 2017 в 10:12 3678 0

Пенка Георгиева

Нов скандал назрява във Фонда за лечение на деца, стана ясно от думите на члена на Обществения съвет Пенка Георгиева, която гостува в сутрешния блок на bTV.

Георгиева съобщи за смущаваща практика на новия директор д-р Мариета Райкова на последното заседание на Обществения съвет в сряда, 11 октомври. По думите на Пенка Георгиева директорът оказва натиск върху родители на тежко болни деца да оттеглят заявленията си, за да може да останат само по-леките случаи и да се подобри имиджът на фонда.

Самата Георгиева цитира няколко примера в подкрепа на думите си.

Първият бе по повод разглеждането на молбата на семейството на едногодишните сиамски близнаци от Сливен, които получиха окончателен отказ от фонда на последното заседание. Георгиева каза, че докато изслушвали доклада на професор по случая, шефката на фонда на няколко пъти го прекъснала и едва след последвал скандал членове на Обществения съвет успели да зададат въпросите си към лекаря. Тя подчерта, че заключението на 17-те експерти за близнаците е категорично и самата тя не се съмнява в него, защото евентуална операция крие сериозен риск за живота на двамата близнаци. Въпреки това, преди да гласуват решението, членовете на Обществения съвет искали да се уверят, че всичко в интерес на децата е направено, затова държали да зададат въпросите си към докладчика.

„Първоначално си помислих, че е за да не се губи време, но когато размислих, видях, че има голям проблем”, подчерта Георгиева. Тя посочи, че на същото заседание имало три молби от родители за прекратяване на заявленията им за лечение на болни деца. Това било твърде необичайно - при предишните директори такива молби били единични и голяма рядкост.

В поне един от тези случаи директорката на фонда искала прекратяване с мотива, че родителите не са дали нужните медицински документи – макар да става дума за изследване, за което трябва да се чака, а заявлението да е било подадено преди по-малко от месец.

"Да, тя (директорът на фонда - б.р.) е притискала родителите да оттеглят своите заявление", обяви Пенка Георгиева.

На Пенка Георгиева се обадил и друг родител на болно дете, журналист от национална медия. Майката била обект на натиск от страна на администрацията на фонда: „Упражнява се натиск върху нея да оттегли заявлението си, защото детето е „трудно”. Има такава инструкция. Питам здравния министър: Кой даде тези инструкции?”. Според нея всичко е резултат „на една гола амбиция на един човек да бъде директор”

Георгиева каза, че вероятно ще напусне Обществения съвет след влизането в сила на новия му правилник, с който на членовете се забранява участие в обществени дискусии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови