Учителка си спомня с добро за шофьора от трагедията край Своге: Мил, кротък и съобразителен професионалист

OFFNews 29 август 2018 в 11:44 14150 0

Снимка Личен фейсбук профил

Леда Аврамова

Жертвите на катастрофата в Своге не са 17. Поне 18 са, а 18-ата е шофьорът, смята Леда Аврамова - учител по английски език в София. Работата ѝ 58-мо училище, където работи доскоро, няколко пъти я е срещала с водача на автобуса от трагедията - Григор Григоров. 

"Шофьорът Григор Григоров ни возеше всеки път, когато пътувахме извън София с колегите от 58-мо училище. Най-малко два пъти годишно. Управляваше си автобуса уверено и спокойно, не караше рисково, мил, кротък и съобразителен човек, професионалист, с когото винаги съм се чувствала сигурна и защитена. Присъствието му беше ненатрапчиво, а едновременно с това – винаги беше там, където е нужно. Мисля, че училището използваше услугите на фирмата и за екскурзии на децата, всички винаги бяха доволни", пише Леда Аврамова в своя фейсбук профил.

Тя се опасява, че с цената на съсипания живот на една изкупителна жертва ще бъдат замаскирани системните проблеми.

"Вижте шофьора на автобуса-ковчег", чета в заглавие. Все се надявах да не е той... Ей това ще остане от този човек, от живота му, преминал в достоен труд и усилия. В нашата държава-ковчег, в която едноличното спасение се е превърнало в единствена цел.

Жертвите не са 17. Поне 18 са. И още ще има, ако продължим по същата магистрала. Караме, и по-точно пързалят ни по една магистрала с трикольори за рязане на всеки 100 метра и с разноцветни кръпки на всеки 6 месеца. Носим се от дупка към дупка – безхаберни, вторачени в личните си дела, убедени, че "държава няма" и "нищо не може да се направи". Жертви на самите себе си върху територията, асфалтирана от близки на нечие сърце и джоб фирми. Напред към пропастта."

Към момента водачът на автобуса е единственият обвинен и задържан за трагедията.

Случаят може да се окаже симптоматичен. В друг трагичен инцидент, също съпътстван от проблеми в инфраструктурата - взрива на влака в Хитрино, подсъдими се оказаха единствено машинистите на влака. В жп катастрофата при Калояновец, в която имаше един загинал машинист и 13 ранени, цялата вина бе прехвърлена на помощник-машиниста. Това стана въпреки многобройни сигнали за неизправности по ЖП трасето. То бе ремонтирано от консорциум, в който участваше и "Трейс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!