Прокуратурата си затвори очите за новите експертизи за трагедията в Хитрино

OFFNews 12 март 2018 в 15:43 12442 3

Новите експертизи за жп трагедията в село Хитрино изобщо не вълнуват българската прокуратура.

Според държавното обвинение представената днес от компанията "Булмаркет" експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа в с. Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път, няма характер на доказателствено средство в съдебния процес.

"Такава експертиза не е била назначавана нито от органите на досъдебното производство, нито от състава на съда, разглеждащ делото понастоящем. "Частната експертиза", изготвена от чужди експерти, е поръчана и заплатена от "Булмаркет", но не може да послужи за целите на водения наказателен процес", заявиха от прокуратурата.

Затова от цацаровото ведомство не намират основания за промяна на изводите, основани на експертизи, назначени в хода на проведеното разследване и сочещи високата скорост на навлизане на влаковата композиция в района на гарата като основна причина за инцидента.

"Тези експертни заключения са разгледали и версията, изтъквана сега от "Булмаркет", но са я отхвърлили като несъответна на събраните по делото доказателства за състоянието на релсовия път", заявяват още от прокуратурата.

От държавното обвинение обаче изобщо не коментират факта, че звеното за разследване на тежки жп инциденти е структура на подчинение на министър Московски, който също така е принципал на държавната НКЖИ, която според новите доказателства е основният виновник за загиналите хора и опустошенията в село Хитрино.

Представените днес експертизи от Румъния и Франция на компанията превозвач "Булмаркет" сочат, че въпреки че влакът се е движел с превишена скорост от 79 км/ч, при изправни релси той би дерайлирал едва при значително по-високата скорост от 111,5 км./ч.

Освен това и друга структура на Министерството на транспорта на Ивайло Московски не си е свършила работата. Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" не е забранила за движение на територията на страната на опасната цистерна, която дерайлира и предизвика трагедията. В Германия и Франция тези возила са забранени, но не и у нас. Затова превозвачът "Булмаркет" не е могъл да откаже приемането на цистерните, които са приети с редовни документи от клиент в румъния, въпреки че стените им са били тройно по-тънки от действащите евронорми в момента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

3

Petio Petkov

12.03 2018 в 21:22

"Експертиза, която не е назначена и не е допусната по съответния в НПК, ред"... Проблемът е, че едва 6% от българите имат доверие в тези, които "назначават и допускат" - т.е. в прокурорите.

12021

2

bls

12.03 2018 в 17:34

Няма как съдът или прокуратурата да вземат под внимание заключения в експертиза, която не е назначена и допусната по съответния в НПК ред. Всеки студент 3-курс право следва да знае какво е това доказателство, доказателствено средство и способ за доказване, респ. каква е разликата между тях и кога са годни за приобщаване към делото.

17156

1

aviatora

12.03 2018 в 17:05

В България прокуратура няма! ИМА ЦАЦАРАТУРА!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!