Quantcast

Дуалната система стартира у нас до две години

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2013 в 22:30 2215 7

Държавните институции вече работят по въвеждането на дуалната система, но не се забелязва ангажиментът на бизнеса, коментира Калфин.
Държавните институции вече работят по въвеждането на дуалната система, но не се забелязва ангажиментът на бизнеса, коментира Калфин.

Дуалната система за професионално образование и обучение може да започне да функционира у нас в следващите една до две години и опитът показва, че може да работи успешно.

Това стана ясно на среща-дискусия с работодателски и браншови организации, инициирана от евродепутата Ивайло Калфин и Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Дуалната система е специфичен модел за професионално обучение, който поставя акцент върху практическото усвояване на професия чрез работа. Учебното време при дуалната система се разделя между обучение по теория в професионално училище и работа във фирма.

Държавните институции вече работят по въвеждането на дуалната система, но не се забелязва ангажиментът на бизнеса, коментира Ивайло Калфин.

При дуалната система водещата роля е на бизнеса и работодателските организации. Те могат да проявят инициатива дори при писането на необходимите закони, смята евродепутатът.

Дуалната система е най-добре развита в Германия и Австрия – двете държави с най-ниска младежка безработиа в ЕС. При този модел на професионално образование учениците усвояват професия основно работейки във фирми, а само малка част от учебното време прекарват в професионални училища, където се запознават с теорията. Професиите, по които се предлага обучение, се определят от работодателските организации.

На срещата представители на германски компании, работещи в България, разказаха своя опит в частичното прилагане на дуалната система у нас.

„Непосилна задача е моделът да се въведе изцяло наведнъж“, каза Герхард Грубер - директор на „Либхер Хаусгерете Марица“, където са създали собствен обучителен център. Въвеждането на системата трябва да започне от две до три професии, чрез пилотни проекти на няколко места, където има заинтересовани фирми, смятат германските бизнесмени.

„Дуалната система е от полза основно за малките и средни предприятия, защото те не могат да си позволят да изграждат собствени обучителни центрове“, коментира Манфред Мулц, управител на „Балкан Стар Ауто“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2013 в 08:55

Те не са затваряни, просто западнаха, а бизнеса се отдръпна от тях, с което и практическата част от подготовката спря - нямаше къде да се извършва практикум. А пък децата, които влизаха да учат в техникумите, бяха от най-слабите.

Аз съм НАПЪЛНО убеден, че сега няма да се случи нищо по-различно. За една-две години ще се намерят няколко фирми, които ще се навият да обучават деца. Малко по-късно ще избягат като опарени с ръжен по дупето.

Не е това начина просто! Всички много добре знаят, че в тази икономическа система работи само модела на стипендиите и финансовото насърчаване. Обаче не им се дават пари. Е няма да стане!

01.11 2013 в 01:25

А, да видиш ти. Като се революционизирам и излиза... :-)

01.11 2013 в 01:24

Владо, каква е тази цензура? Защо не ми излиза мнението?

01.11 2013 в 00:51

Боже, знам ли вече как се казва. Както ново десетилетие - така нова изкилиферчена дума, все за същото - работник. И колкото по-днеска - толкова по ги няма.
Среден банков началник може да получава 3 000 на месец. Слабо грамотен стругар - 5 000, и машини под път и над път, но стругари няма. Фрезист - от 10 000, но най-младия в занаята който познавам, е на 75.
Свършват училищата, някои даже са читави, може да станат, но не искат. Зарязват и бащиния си занаят, и имането, хвърлят всичко, и застават в гордата поза на обиден от системата безработен. Понеже три висши убразувания, всичките по 16 изпита, задочно, и всичките или протестуващи студенти, или тръскат перчем на тема "аз пък!"
После света се вайка, че много партийни калинки. Ми, много.

01.11 2013 в 00:40

Не става въпрос за ПУЦ-овете, които бяха последното издихание на национал-комунизма в БГ. Става въпрос за порочната съветска система за разделяне на децата - на правоимащи и неправоимащи. Едните учат в училища, които им дават възможност за интелектуално развитие, а другите - в "производството" - бившите автотехникуми и други подобни. Това е расизъм и крепостничество в най-чист вид.

01.11 2013 в 00:03

Казва се know-no. Прав си.

31.10 2013 в 22:41

Иновация? Ноу-хау?:)))))))
Или прост донт-ноу.
Ех демокрасти - бизнесоиди, 20 години ли ви трябваха да преоткриете социалистическите ПУЦ-ове ...