Ученици на проф. Величко Минеков искат улица на негово име в Пазарджик

Диана Варникова 20 октомври 2022 в 10:39 965 0

проф. Минеков
проф. Величко Минеков

Бивши студенти - ученици на проф. Величко Минеков, поискаха да има улица на негово име в Пазарджик. Това съобщиха от местното Дружество на художниците.

"Уважаеми съграждани, подкрепете идеята на Инициативния комитет за именуване на улица/алея в Пазарджик, както и централния площад в родното му село Мало Конаре в чест на почетния гражданин на нашия град професор Величко Минеков", пишат инициаторите и уточняват, че подписката в подкрепа на идеята е в Галерия "Георги Машев" в града.

Проф. Величко Минеков е роден в пазарджишкото село Мало Конаре на 13 октомври 1928 г. Учил е във Втора мъжка гимназия в Пазарджик. Учи скулптура при професор Андрей Николов. Завършва художествена академия – София през 1954 г. Дългогодишен преподавател във ВИИИ "Николай Павлович", а от 1976 до 1983 г. е и ректор. Работи в областта на скулптура портрет, фигуралната композиция, монументалната и монументално-декоративна скулптура, а също и малка пластика.

Голяма колекция от творби на проф. Минеков притежава Пазарджик - рисунки и малка пластика, които сега са експонирани в галерия "Станислав Доспевски" и монументални творби, намиращи се в градинката пред театъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови