Ученици изобретиха еко прибори от смола, които могат да заменят пластмасовите

OFFNews 28 април 2019 в 09:00 2656 0

Снимка Александра Маркарян

Еко прибори, които могат да заместят напълно пластмасовите, които могат да се използват за многократна употреба и да се разграждат в природата, измайсториха гимназисти и с идеята си спечелиха Националното състезание за най-добра бизнес идея на Министерството на образованието и науката, което се проведе тази седмица в София.

Вилиците, ножовете, кутиите за хранене и шишетата от смола на Николай Николов от Националната търговска гимназия в Пловдив (XI клас), Магдалена Боцева от НФСГ (XII клас), Айсер Челеби от Професионалната гимназия по икономика в Смолян (XII клас) и Антон Станков от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Кюстендил (XII клас) се състезаваха с останалите отбори, предложили бизнес модел по темата "Назад към бъдещето - използването на даденостите на природата за бизнес".

Участваха 24-има ученици от най-добрите отбори по предприемачество в цялата страна.

"Епоксидната смола е ресурс, който се добива при естествен природен процес на иглолистните дървета. Това го прави напълно екологичен. В дълбоката древност е бил добре познат и широко използван от хората“, обясняват учениците.

Четиримата победители в състезанието ще бъдат приети без изпит в специалност „Предприемачество“ на УНСС.

На старта му всички участници получиха грамоти за участие от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови