Трима шерпи започват издирването на Боян Петров въпреки лошото време

OFFNews 08 май 2018 в 11:14 6173 0

Група от трима шерпи започна тази сутрин издирването на Боян Петров въпреки лошото време. Това съобщи алпинистът и специалист по екстремни спортове Петър Атанасов пред БНР.

Българският алпинист изчезна на 3 май при изкачване на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите.

Въпреки неблагоприятните прогнози той изрази увереност, че шерпите ще се справят със задачата: "Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре".

Според Атанасов няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха.

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като цяло информацията е, че времето, без да е крайно лошо, все пак е неблагоприятно, но, така или иначе, е възможно придвижването нагоре. Шерпите са силни алпийци и биха могли да стигнат, коментира той.

Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини. "От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови