Започва издирването на Боян Петров

Алпинистът изчезна на 3 май при опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите

OFFNews 08 май 2018 в 08:07 7897 0

Снимка Facebook/Радослава Ненова

Боян Петров и Радослава Ненова

Ако времето позволи, днес се очаква началото на спасителна операция за издирването на Боян Петров, предаде БНТ. В момента обаче времето е ужасно, има ураганен вятър и това не е възможно, разказа алпинистът Слави Несторов от Непал пред bTV. Той е бил на експедиция до Гашербрум с Петров.

Българският алпинист е в неизвестност от 3 май по информация на българското Министерство на външните работи. За изчезването съобщи снощи съпругата му Радослава Ненова.

"Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежния склон им действа като лампа на пеперуда.....едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е ....", пише тя.

"Покорителят на върховете" направи опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, но времето рязко се влошило и следите му се губят. Боян Петров участва в тази експедиция с още 10 души от други националности.

"За последно се чухме на 28-и. Каза, че тръгва към върха и следващите дни няма да се чуваме, но прогнозите са добри, чувства се готов, не искаше да изпуска хубавото време.

На трети лагер (на височина от около 7400 м. - бел. ред.) са намерили неговата палатка. В деня, когато са стигнали там (на 5 май трима украински алпинисти стигат там - бел. ред.), той вероятно вече е изкачвал върха. Останалите са преценили, че времето не е достатъчно добро и не са продължили.

Не се наемам да правя прогноза.. Имам план само за добрия изход, иначе всичко може да се обърка", каза Радослава пред bTV.

На 6 май Боян Петров е обявен за издирване по информация, подадена от унгарския алпинист Давид Клайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови