„Трябва да съхраним Ботевия огън и да го предадем на поколенията“

OFFNews 01 юни 2015 в 22:18 1978 8

Осъзнатата саможертва на Христо Ботев и неговите четници издигна високо знамето на българската свобода. Ботевият огън трябва да бъде съхранен и предаден на бъдещите поколения, за да са те достойни и справедливи стопани на българската земя.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържествата по повод на 139-годишнината от подвига на Христо Ботев във Враца.

„Днес даваме отговор пред себе си и пред дедите ни дали сме готови да поемем по Ботевия път, да дадем всичко от себе си, дори и живота си, за род и родина“, подчерта Плевнелиев. 

Винаги трябва да помним доблестта, патриотизма и саможертвата на знайните и незнайни българи, благодарение на които България се нареди сред свободните и прогресивни нации на Европа, каза президентът и посочи, че Ботевата чета е събрала „синовете на цяла България“, с което народът ни е показал пред света единството и общия стремеж към нов живот.

Във Враца Плевнелиев прие строя на представителните части на Българската армия, на студенти и на ученици. По-рано през деня пък президентът присъства на концерт, посветен на 139-aта годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, съобщиха от пресслужбата на президента.

На тържествената заря-проверка в град Враца присъстваха още министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, народни представители и членове на Европейския парламент, представители на изпълнителната и на местните власти, дипломатически представители и хиляди граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови