Тренчев: Нещата в КТБ са зациклили тежко, заставам зад протестиращите

OFFNews 19 август 2014 в 10:25 7659 6

Константин Тренчев, президент на "Подкрепа".

"Трябва да се предотврати загиването на Корпоративна търговска банка (КТБ), защото иначе ще пострадат десетки хиляди хора, които нямат вина. Заставам напълно зад протестиращите вложители".

Това обяви президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев в интервю за bTV.

"От една страна заради поставянето под особен надзор на КТБ страдат много хора - страдат вложителите там, независимо големи или малки, страдат фирмите, които оперират със средства и плащат заплати чрез банката и не на последно място страдат служителите на самата банка, които имат затруднения да получават своите възнаграждения.

Десетки хиляди хора имат проблеми, банката има отношение с много малки и големи, крупни компании. Нещата са тежко зациклили", коментира синдикалистът.

По думите му първо трябва да се установи истината по казуса КТБ, след което да се извикат акционерите в банката, сред които и Оманският фонд, и едва накрая да се намеси държавата.

Константин Тренчев не е напълно съгласен с изказваното мнение на Стив Ханке, който обяви, че случаят с КТБ прилича на откровена измама, от типа инвестиционни пирамиди.

"Едно е да дадеш мнение за състоянието на „един пациент" по телефона и съвсем друго е да се запознаеш със състоянието му на място", коментира още Тренчев.

По-късно днес в сградата на КТ "Подкрепа" ще се учреди и Инициативен комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България, в който ще се включат синдикати, работодатели граждани и клиенти на Корпоративна търговска банка.

Корпоративна търговска банка е под специален надзор от 20 юни. В края на миналата седмица БНБ разреши частично възстановяване на дейността на банката, но свързани единствено с погасяването на кредити.

Най-дългият срок, в който трезора може да остане замразен, е 6 месеца и изтича в края на декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови