Томина неделя слага край на Великденския празничен цикъл

В деня на Тома неверни имен ден празнува Томислав

OFFNews 09 май 2021 в 07:24 1513 0

В първата неделя след Възкресение Христово църквата почита паметта на апостол Тома - един от учениците на Исус Христос.

Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава.

В евангелските текстове се разказва как Тома не повярвал на разказите за Възкресението Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата на Исус.

Изразът Тома Неверни е станал нарицателен за недоверчив човек. Томината неделя слага край на Великденския празничен цикъл.

Апостол Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните Христови ученици.

Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: "Да отидем и ние да умрем с него".

След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия.

Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново учение. Сред тях били и две сестри царици.

Царят, заради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по чудо оцелял, но царят не се спрял пред нищо и накрая убил Тома. Апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт.

Но дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел християнството, убеден от изцелението на сина си Азан, след като се покръстил. Мощите на апостол Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови