Течът на мазут край Созопол е спрян, водолазите изчакват по-добро време за спускане

OFFNews 23 август 2018 в 11:34 1889 0

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол американски търговски кораб „Мопанг", съобщиха от правителствената пресслужба.

От Изпълнителна агенция „Морска администрация" и водолазния екип обявиха, че в момента течът е спрян и от кораба не изтича мазут. Времето днес не позволява да започнат действията по източване на потъналия плавателен съд. Министър-председателят Борисов подчерта, че работата по премахването на мазута ще започне веднага щом условията го позволяват и че в момента категорично е спрян течът, което не налага спешното пускане на водолази, които да рискуват живота си.

В сряда на оперативно заседание на Министерския съвет беше одобрен план за действие във връзка с потъналия кораб. Отпуснатите средства за справяне с проблема възлизат на 2,454 млн. лева. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа - над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари - 650 тона мазут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews