Започва източването на мазута от потъналия край Созопол кораб

OFFNews 22 август 2018 в 16:07 2600 1

От днес започва подготовката за източване на мазута от потъналия край Созопол кораб, обяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

Процесът може да продължи повече от 50 дни.

Бюджетът, определен за извършване на тази дейност, е 2,4 млн. лева, каза министърът и уточни, че това е финансовата рамка, която предвижда максимален срок на дейности при хипотеза за пълни резервоари - около 600 - 650 тона мазут.

Ако се окаже, че мазутът е по-малко, източването би могло и по-бързо да приключи, а средствата за дейностите да са по-малко, допълни министърът.

Колегите в Созопол са в готовност, предполагам, че още днес ще бъде направена разстановката на плавателните съдове с необходимото техническо оборудване, допълни министърът и каза, че се очаква тези дни да проследи дейностите на място.

Московски съобщи, че на оперативно заседание правителство е одобрило доклада на министъра, базиран на данни от заседанието на щаба към областния управител на Бургас във връзка с потъналия кораб, като е било решено да бъде оправомощена ИА "Морска администрация" с финансова рамка, която ще бъде възстановена от Фонда за бедствия и аварии.

Министърът уточни, че има технически детайли, свързани с това, че според специалисти течната фракция на мазута ще може да бъде изпомпана, но има вариант да е налична и твърда фракция, за което специалистите ще предложат метод за изваждане.

Московски подчерта, че на мястото, където е потънал корабът, няма мазутни петна, а върху водата се е образувал филм, чието разпространение се ограничава от съответните съоръжения. Министърът допълни, че разкъсаните от вълните от последни дни съоръжения още днес ще бъдат възстановени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови