Мазутно петно в Созополския залив

OFFNews 12 август 2018 в 20:35 2310 0

Мазутно петно в Созополския залив

Екологична бомба, заредена с тонове мазут, цъка на дъното на Созополския залив, съобщава БНТ.

Сигнал за огромно мазутно петно на 2 км от остров "Свети Иван" е подаден от Михаил Заимов, който през летния сезон се занимава с подводни спортове в Созопол. 

Американският кораб „Мопанг" тръгва от Бургас за Истанбул през юли 1921г. Натъква се на немска мина и потъва за минути на 35 метра дълбочина. Капацитетът на резервоарите му е за 650 тона мазут. След вчерашната буря днес Мишо Заимов ни води към мястото на потъналия кораб.

Виждаме как в момента на повърхността излизат нови и нови петна от мазут, а силният вятър и вълнението ги носят към брега. Миризмата е тежка и много силна. След сигнала на Мишо Заимов към „Морска администрация" от там изпращат катер за проверка и вземане на проби.

Шефът на Морска администрация кап. Живко Петров съобщи, че до края на деня, ако силното вълнение утихне, мястото ще бъде ограничено със специални бонови заграждения, а утре на спешна среща при областния управител ще се решава как да бъде източено горивото от потъналия кораб. Взетите проби днес ще бъдат анализирани в лаборатория на „Басейнова дирекция" във Варна, тъй като териториалните води са под техен контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!