Апелативният съд решава за ареста на Цветан Василев

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2014 в 07:10 4967 1

Софийският апелативен съд ще разгледа жалбата на Цветан Василев срещу искането на прокуратурата за 72-часовото му задържане под стража.

Отмяната на прокурорското постановление за задържане беше поискано от адвокатите на Василев в България. Те поставиха условие на прокуратурата, че Василев ще се върне в страната доброволно, ако държавното обвинение свали искането за ареста му. Постановлението за задържане на Василев, с което се иска той да бъде поставен под полицейско наблюдение за 72 часа е свързано с отправеното искане до Интерпол той за издирването му. 

Като първа инстанция Софийският градски съд (СГС) отхвърли жалбата на Василев, която беше наречена от държавното обвинение "виртуална". Мотивите, с които съдия Иван Коев подплъти решението си, е че всяко задържано лице има право да обжалва законността на ареста или задържането си, но в случая Василев не арестуван и все още се издирва от Интерпол.

Съдът се позова на Конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, според която право да обжалват законността на задържането има всяко арестувано или лишено от свобода лице.

Междувременно сръбски съд отне международния паспорт на банкера и му наложи забрана да напуска настоящия си адрес. Българският бизнесмен, който част от сръбските медии определят и като олигарх, е задължен да се явява за подпис всеки ден в най-близкото полицейско управление. Съдът очаква в най-скоро време да получи документите за екстрадирането на Василев. Едва след пристигането на документите от София,сръбският съд ще разгледа производството за екстрадиране на банкера. 

Василев се предаде на сръбските власти на 16 септември. Според адвокатите му той не се е укривал и бил в Сърбия, защото се лекувал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2014 в 09:46

Алооооу, журналя, какво ни занимавате с аферите на прокуратурата срещу Цв. Василев - и да го арестуват и да не го арестуват истината е една - ЦВ. ВАСИЛЕВ НЕ Е предизвитал банковата паника на 13 юни в КТБ, Толкоз
Банковата паника се разрази след ювелирната акция на Главпрокурор/МВР Пикчърс на 13 юни пред и в КТБ - Телевизия, камери, МВРПикчърс - 3 патрулки, 1МВРБус, 1 МВРДжип и 10-на полицая с маски с х2 пищака, и ТЪРЖЕСТВЕНОТО обявяване в новините "Пилиция в КТБ!", после слухтене от БНБ да НЕ приложат чл. 33ЗБНБ за ликвидна подкрепа, и изтегляне главно електронно от КТБ 13-20 юни ликвиден ресурс от 1.3 млрд лв, отишъл в НЕбългарски банки
СЛЕД ВСИЧКО, какво ни интересува Цв. Василев, и да го арестуват, и не, ТОЙ БАНКОВА ПАНИКА НЕ Е ОРГАНИЗИРАЛ а КТБ е плащала
ПИТАНЕТО Е - КОЙ ЩЕ АРЕСТУВА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?!?!?
и кой ще върне изтегления ресурс от 1.3 млрд лв. 13-20 юни в КТБ, Как се връща този огромен ресурс
КОЙ ЩЕ АРЕСТУВА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?