Танов назначи без конкурс началник на свиленградската митница

Срещу Юлиан Мирков има сигнали в ДАНС и прокуратурата

OFFNews 01 юни 2015 в 13:01 8022 2

Танов назначи без конкурс началник на свиленградската митница

Юлиан Мирков поема от днес Митница - Свиленград. Той е назначен на поста от Ваньо Танов без проведен конкурс, в същото време срещу него има подадени сигнали за нарушения и злоупотреби, алармират от Легия "Антимафия".

Заповедта за назначението е от днес, след като в петък той е избран след вътрешен конкурентен подбор

Мирков е бивш зам.-началник на Столична митница. Оглавявал е отдел „Митническо разузнаване и разследване" в Столична митница, а в професионалната му биография е отбелязано, че има успехи в борбата с контрабандата, особено на цигари. Награждаван е за висок професионализъм и значителен принос в дейността на митниците. Той е ръководил екипа от митнически служители, разкрил най-голямото депо за контрабандни цигари през 2012 г.

В същото време срещу него в годините има подавани редица сигнали за корупция. Той е участвал в и комисиите по назначаване, след като Танов оглавява митниците.

Докато Мирков бил начело на столичната митница, има документирани два случая с контрабадно пренасяне на големи количества цигари, твърдят от "Антимафия". Единия от случаите от 2014 година е свързан с прокарването на четири камиона с цигари - два от тях изчезват, а други два влизат през митницата в Свиленград и са обмитени в Калотино като превозващи чаши. По документи в Турция обаче те са били натоварени с цигари.

След като схемата е разкрита, е направен план двата камиона да бъдат проверени на Калотино. След теч на информация обаче акцията се проваля и двата камиона буквално "потъват". 

С назначаването на Мирков като шеф на митницата в Свиленград се затваря един пълен цикъл на канал между митниците Свиленград и Калотина, смятат от "Антимафия". 

В същото време от 30 май е влязла в сила заповед на Ваньо Танов, с която се цели подобряването на анализа на риска и контрола на границата. Според Григор Здравков от Легия "Антимафия" с нея се въвежда тристепенен контрол, което на практика води до задръстване на митницата. "С тази заповед на тристраннен контрол само доказваме, че нивото на професионалните знания и умения се поставени под въпрос. Ще има инспектори, които ще контролират други такива. Самата длъжност "инспектор в Агенция "Митници" е свързана с осъществяването на контролни функции. Оттук следва, че зад всеки един служител ще слагат по двама "началника", които да го контролират", обясни той пред OFFNews. След като се получи тапа при прилагането на този модел за контрол, случайно или не, проблемът се решава с по-бързото пропускане на товарни камиони, а оттам - и пропускането на контрабандни стоки.   

Последният случай на контрабандни цигари е от миналата нощ. При него камион е минал през митницата в Свиленград, а през нощта е разтоварен в ромската махала в Хасково.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!