Стефан Стамболов влиза в Европейския парламент на 3 март

ОFFNews Последна промяна на 21 януари 2016 в 17:10 6192 4

Христо Мутафчиев.

По случай националния празник на България - 3 март, тази година в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел ще бъде изиграна постановката „Духът на поета“, съобщи сайтът "Love Theater".

Това ще се случи по идея на евродепутата Андрей Новаков, който е поканил Христо Мутафчиев в ролята на Стефан Стамболов и Валентин Танев като Захари Стоянов. 

"Няма случай в историята на Европейския парламент да се е играла тетарална постановка. И сега за пръв път ще се случи, но с български театър. Идеята да сме там и то точно на националния празник на България е продиктувана от това, че ние искаме да покажем на българските евродепутати за какво са там, търсейки защита на българските интереси в Европа", коментира Мутафчиев пред "Love Theater".

Той допълва, че там ще се срещне с Кристалина Георгиева, с която ще разговаря по въпроса за финансирането на българското изкуство от Европа.

"Оказва се, че творческите съюзи не могат да бъдат преки бенефициенти по европейски програми. Нещо, което е обидно и цинично от гледна точка на това, че понеже ние не сме регистрирани по търговския закон, нямаме право. Но Пайнера е регистриран като фирма по търговския закон и затова получава милион и половина, за да оборудва студио, в което да прави записи на чалга музика, която да продава и да печели от нея. А творческите съюзи, които в крайна сметка са фундамент на културата (театрална, музикална, писателска), те не могат да бъдат преки бенефициенти, защото не са регистрирани като търговски дружества", казва актьорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 21:41

Защо пиеса за този отявлен прозападен соросоид. Защо не за истински българин като Георги Димитров например които успешно изгони западните хищници и ни докара 45 години свобода, колтура, образование и благоденствие

21.01 2016 в 20:42

Ми те парите, за които мрънка Мутафчиев не бяха от фондове за култура, а за конкурентоспособност на икономиката. И от тях получи не само Пайнера, ами и Халваджиян, Иван и Андрей, Евтим Милошев, Графа, Димитър Митовски, Телеман, Бояна и прочие. За изкуствата и творческите индустрии има съвсем различна европейска програма с отделни фондове.

Творческите съюзи трябва сами да решат - търговска дейност ли ще развиват или ще правят изкуство. Не може да искаш пари хем за едното, хем за другото. Ако ще въртят бизнес да станат фирми!
И впрочем работата на медията не е само да показва колко заблуден е Мутафчиев, а и да припомни че историята с Пайнера не беше точно така, както се представя.

21.01 2016 в 17:38

red or dead, винаги си в "десетката". Евала.

21.01 2016 в 17:34

Я,кой се е излюпил от алкохолния делириум.....още един от скунксовете на ТИКВАТА......БОКЛУКА дето незнайно защо му викат “артист“.........а, да сетих се.....изигра без репитиции ролята на...Ачо Циганина(ами той си е такъв, защо да репитира)

АЧОооооооооооо, как е ТИКВЕНАТА ДУПАРА...лижи, лижи Ачо, с Янка сте муцки.....