Св. Аверкий кръстил над 500 души за ден

OFFNews 22 октомври 2022 в 05:05 802 0

Св. Аверкий

Снимка Архив

Църквата почита днес св. Аверкий

Църквата почита днес св. Аверкий, епископ на град Йерапол в Мала Азия.

Той живял в края на първия и началото на втория век. Дейността му в Йерапол била свързана с много трудности. Тук християните били твърде малко. Аверкий употребил всички усилия да увеличи броя на членовете на църквата. Бог го подкрепял чрез много чудеса.

При едно шумно езическо празненство той силно скърбял за заслепението на народа. Усърдно се молил на Бога да му помогне да просвети езичниците, да им отвори очите на правата вяра.

На следващата нощ имал съновидение: Иди и съкруши със жезъла си началниците на заблуждението!, казал му един момък, като му подал жезъл. Разбрал смисъла на видението, епископ Аверкий бързо отишъл в езическото капище и разтрошил на късове издигнатите там идоли. Езичниците узнали за това и с ярост се спуснали към дома на Аверкий, за да го пребият.

Епископът не избягал. Не се скрил. Спокойно излязъл на площада, като спечелил уважението на всички с осанката си. От площада започнал да учи народа в кого да вярва. Пред очите на цялата тълпа излекувал в името на Бога трима болни.

Яростта на езичниците преминала в почит към Божия човек. На тълпата вече било ясно, че истински Бог е оня, когото Аверкий проповядва. Все повече се сгъстявали слушателите, които искали да чуят словото му за великия и истински Бог.

На другия ден приели от него кръщение повече от 500 души.

С проповедническа цел св. Аверкий обиколил Сирия, Киликия, Месопотамия. Бил и в Рим. Затова е наречен равноапостолен. Починал през 167 г. на 72-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови