СУ обяви първото си класиране

OFFNews 06 юли 2021 в 15:17 1821 0

Излезе първото класиране в Софийския университет.

Класирани са 5 936 от 9 747-те кандидати.

С най-много кандидати бе специалността "Право", следвана от „Психология“, „Графичен дизайн“, „Софтуерно инженерство“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Английска филология“, „Връзки с обществеността“, „Международни отношения“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и „Журналистика“.

Интересът при педагогическите специалности може да се обясни с провежданата през последните години политика за финансово стимулиране на студентите в тях, което цели преодоляване на недостига на учители и стимулиране на най-добрите ученици да избират именно учителската професия.

На първо класиране са приети 21 лауреати и 30 първенци на национални олимпиади и състезания.

В срок от 7 юли до 9 юли 2021 г. вкл. класираните могат да се запишат или да потвърдят участие в следващо класиране. СУ изисква от желаещите да изчакат другите класирания да депозират оригинала на дипломата си и да попълнят декларация. Ако приетите по първо желание не се запишат, губят мястото си. Същото важи и за останалите, ако не потвърдят участие в следващия етап.

Некласираните не подават декларации, нито депозират диплома - само те участват автоматично във второто класиране.

За да се ограничи рискът от COVID-19, записването става по график с попълнени предварително документи. Приетите в „Право“ трябва да представят разпечатка с резултата от съответния етап на класирането. Бъдещите студенти в СУ трябва да си купят студентска книжка от университетски книжарници, каквито има в Ректората и факултетите по науки за образованието и изкуствата; по математика и информатика; в Стопанския факултет.

До сградите на Университета ще се допускат само новоприетите студенти, упълномощени лица и придружители на новоприети студенти със специални потребности.

Второто класиране излиза на 13 юли. Потвърждаването или записването на класираните е от 14-и до 16 юли 2021 г. вкл. Непотвърдилите губят право за участие в третото и окончателно класиране. То излиза на 20 юли 2021 г., а срокът за записване е от 21-и до 23 юли 2021 г. вкл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови