Стотици се поклониха пред жертвите на комунистическия режим в концлагера ''Слънчев бряг'' край Ловеч

OFFNews 25 март 2023 в 16:36 3348 3

Снимка Община Ловеч

Тази година на поклонението в Ловеч дойдоха младежи от цялата страна.

Стотици българи от цялата страна се поклониха в събота пред паметта на жертвите на комунистическия режим на мястото на някогашния концлагер край Ловеч.

"Младите трябва да знаят и да помнят жестокостите и жертвите в концлагера "Слънчев бряг" край Ловеч, съществувал в годините 1959 – 1962", това подчертаваха ораторите по време на поклонението на мястото на някогашния лагер, превърнал се в лобно място за 155 души, от общо 1500 преминали през мъченията на властите. Тази година в шествието-поклонение се включиха много младежи, дошли от цялата страна.

В своето слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова каза: „Наш дълг като съвременни хора е да говорим за неопровержимите факти за комунизма, сред които и този лагер. Да пренесем и спомена, и паметта, за да върнем признанието на българското общество. Да сбъднем мечтите на хората, които незаконно са убити тук от тоталитарната държава.“

Кметът на Ловеч припомни още, че мястото носи всички белези на една величава битка. Тук още личат следите, раните от политическата машина, която безмилостно унищожаваше противниците комунистическия режим. Това беше едно нечовешко насилие срещу мислещите хора, срещу несъгласните, допълни Корнелия Маринова.

Заедно с другите официални лица и граждани, кметът Корнелия Маринова по традиция извървя пеш маршрута от центъра на града до мястото на концлагера. Тази година в събитието се включиха евродепутатите Андрей Ковачев и Александър Йорданов, представители на общинското ръководство, на политически партии, граждани от цялата страна. „Обръщам се към бъдещите депутати да довършат докрай започнато с внесения законопроект за промяна на Закона от 2000 г. за обявяването на режима за престъпен, така че артефактите (паметниците – б. ред.) да останат в учебниците и музеите, а не по площадите и да поднасяме там венци.

Искаме историята да бъде преподавано обективно“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.

Събитието отдаде почит и на бай Кольо Вутев от село Торос, който беше един от последните живи затворници, но почина в края на миналата година.
Трудовият лагер край Ловеч е разкрит с решение на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. и съществува до 1962 г. Става печално известен с жестокия си режим и липсата на съд и присъда за затворниците. Първоначално се води в документите на МВР-ДС като „Трудовата група – Ловеч“, но става известен като лагера „Слънчев бряг”.

Шествието до концлагера се организира от 1990 година насам всяка година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

245

3

Джендо Джедев

25.03 2023 в 18:56

Поклон пред хилядите жертви!

4638

2

Того

25.03 2023 в 18:27

Докато българските учебници се пишат от комунистически парцали като Искра Баева, истината за престъпния комунистически режим ще остава скрита от децата на България.

2550

1

alfakentavur

25.03 2023 в 16:53

Да почиват в мир жертвите на престъпния комунистически режим!
Днешните мурзилки и рашистки мекерета да вървят на екскурзия в Сибир без връщане!
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков