Стотици писаха, но само един дойде да го види: Мечо още чака своите осиновители

OFFNews 11 ноември 2023 в 09:35 2774 0

Мечо

Снимка Animal Rescue Sofia

Мечо

Повече от година след като претърпя с нищо непровокирана жестокост, уличното куче Мечо все още не е осиновено и очаква бъдещите си стопани, научи БТА от организацията за защита на бездомните животни Animal Rescue Sofia, която се грижи за пострадалото куче.

В началото на този месец 37-годишният Захари Шулев, който изтезава Мечо, се размина само с парична глоба от 3000 лв. и 998 лв. за разноски по делото. През нощта на 23 срещу 24 октомври миналата година, Шулев го подмамва с храна в столичен квартал, а после го малтретира с часове, според прокуратурата - по особено мъчителен начин. След това го оставя в безпомощно състояние, с рани и фрактури на краката.

БТА са разговаряли с организацията, за да разберем какво се случва с Мечо сега и дали се е възстановил напълно от преживените травми. Неговият случай провокира обществена реакция, протести, съпричастност и имаше много желаещи да го осиновят.

От Animal Rescue Sofiа (ARS) разказат, че за осиновяване на Мечо са им писали стотици хора, но само един е дошъл до приюта, за да се запознае с него и с неговите гледачи. За съжаление, кучето все още очаква своите бъдещи стопани.

От организацията посочват, че Мечо не е сред кучетата, които обикновено се търсят за осиновяване, защото е над 10-годишен, едър и не прилича на никоя порода.

Изискванията към евентуалните кандидат-осиновители на Мечо не са по-различни от тези за което и да е от останалите им кучета. Очаква се хората да подходят отговорно и обмислено, както и да дадат време на Мечо да свикне с тях.

Попитани какъв знак дава на обществото решението на съда по делото за насилието над Мечо, от ARS коментират, че от една страна, не могат да скрият, че са разочаровани от налагането на глоба за извършеното срещу кучето. „Надявахме се на по-строго наказание. От друга страна обаче, все пак има присъда, а това също е успех и стъпка в правилната посока“, казват от организацията. 

Мечо винаги ще накуцва, но по-лошото е, че винаги ще помни случилото се, посочиха от ARS. Той е като човек с посттравматичен стрес. Спокоен и обичлив сред хората, които познава и обича, но се смущава от непознати и има нужда от повече време, за да изгради доверие към нови хора.

„За съжаление имаме животни, които прекарват целия си живот в приют, ако не се появят хора за тях. Силно вярваме, че Мечо скоро ще бъде на някое диванче и ще го обичат завинаги“, казаха от организацията. Всеки, който иска да осинови Мечо, може да пише на фейсбук страницата им или на имейл [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика