Столичната община: Не сме приемали ремонта на жълтите павета. Фирмата ги пренарежда за своя сметка

OFFNews 31 март 2023 в 17:43 1908 1

община

Снимка Архив

Столичната община

Малко след като Европейската прокуратура съобщи, че извършва обиски в София по разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства от ЕС за ремонтите в историческия център на София, "включително емблематичните жълти павета", от Столичната община обясниха, че проверки на изпълнението на ремонтните дейности около пл. "Ал. Невски" от градския център на София се извършват от декември 2022 г. от МВР, АДФИ и от ДАНС по възлагане от Европрокуратурата.

"Днес във връзка с досъдебно производство на Европейската прокуратура от Столичната община бяха изискани заверени копия на сключените договори за строителни дейности през 2018 г. и 2022 г., разходо-оправдателни документи и строителна документация, съставяна по време на строителните дейности", посочват от кметството.

До момента е предоставяна документацията на всички проверяващи институции, като в рамките на деня ще бъде предоставена и на ГДБОП.

"Договорът с изпълнителя "ПСТ Груп" ЕАД беше прекратен през юли 2020 г. поради необходимост от промяна на проекта, която води до промени в количествата и вида работи, което изисква откриване на нова обществена поръчка за избор на изпълнител", изтъкват от общината.

При прекратяване на договора изпълнителят "ПСТ Груп" ЕАД беше задължен да върне по сметка на Столична община 2 521 548,83 лв. и му е наложена санкция за качество, съгласно договора. Разплатени към изпълнителя са само реално изпълнени и приети строително-ремонтни дейности, изтъкват още от СО.

И напомнят, че пренареждането на жълтите павета в участък от бул. "Цар Освободител" между ул. "15 ноември" и бул. "Васил Левски" се извършва от "Трейс Груп Холд" и е за 206 000 лв.

"Заради лошо изпълнение Столичната община отказва да приеме участъка и да извършва каквито и да е разплащания за него. Изпълнителят "Трей Груп Холд" ЕАД трябва да извърши за своя сметка пренареждане на жълтите павета, след одобрение на нова технология от Националния институт за недвижимо културно наследство", обясняват от "Московска" 33.

По искане на общината Центърът за изследвания и проектиране към Университета за архитектура, строителство и геодезия извършва изпитвания на влаганите в зоната строителни материали.

"Столичната община съдейства изцяло на проверяващите и в рамките на деня предоставя изисканата документация", допълват от кметството.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -1845

  1

  ob1

  31.03 2023 в 18:20

  Какво по-точно пренарежда фирмата? Аз не виждам там някой да реди павенца... Долна мижитурка си, фандупкова!
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх